Afganistan: Talibani osvojili vojnu bazu u pokrajini Uruzgan

Objavljeno / ažurirano:

Prema izvorima iz pokrajine Uruzgan, talibani su u nedjelju nakon duže opsade uspostavili kontrolu nad ključnom bazom afganistanske marionetske vojske u oblasti Zaman Khan.

Afganistanska vojska pod pritiskom talibana napustila je i četiri punkta i sjedište bataljona blizu glavnog pokrajinskog grada Tarinkota.

Talibani su vršili potjeru prilikom povlačenja neprijateljskih elemenata uslijed čega su bili u prilici uništiti dva oklopna vozila.

Talibani tvrde kako su duže vremena opsjedali neprijateljske snage u tom području te kako je ovo izuzetna pobjeda koja proizilazi iz uporne opsade.

Zasjeda u pokrajini Zabul

Portal El-Emara objavio je izvještaj u kojem se navodi da su talibani uspješno izveli zasjedu neprijateljskom vojnom konvoju koji je iz grada Shonki stigao u sjeverni pokrajinski sektor.

U izvještaju stoji kako se konvoj povukao nakon napada talibana koji su uspjeli uništiti APC vozilo i kamion Kamaz.

Afganistanska marionetska vojska također je napustila sve kontrolne punktove u tom području.

Izvor: Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Bez pomaka u pregovorima afganistanske vlade i talibana. Talibani pokrenuli ofanzivu

0
Afganistanska marionetska vlada i talibani ne mogu se složiti oko osnovnih pitanja nakon sedmice pregovora za okončanje dugogodišnjeg rata u kojem su ubijeni deseci...

Preporučeni sadržaj

Afganistanska vojska se povukla iz 9 baza u Logaru, talibani preuzeli...

0
Jedinice afganistanske marionetske vojske povukle su sve svoje snage iz 9 baza u okrugu ”Charh” u pokrajini Logar, zbog straha od ofanzive talibana. Vojska je...

Islamske teme