Afganistan: Talibani pregazili američku zračnu bazu Shorab, ubijeno blizu 400 vojnika…

Popularno na sajtu

Snage Islamskog Emirata Afganistana su u petak, u 12:00 sati po lokalnom vremenu, pokrenule opsežan i dobro isplaniran vojni poduhvat usmjeren na stratešku i dobro čuvanu zračnu bazu Shorab u pokrajini Helmand.

U sklopu nastavka operacije ”Hendek”, grupa od 9 talibana (ingimasija) napala je američko-afganistansku zračnu bazu, dok je druga grupa blokirala izlazak iz baze.

Helmand

Talibanski zvaničnik Qari Muhammed Yusuf Ahmadi navodi da se jedan od boraca prvo infiltirao u bazu te na tri lokacije postavio eksploziv, da bi nakon detonacije i stanja konfuzije među neprijateljskim snagama ostatak grupe ušao u bazu i otpočeo s napadom.

Talibani koji su ušli u bazu bili su opremljeni lahkim naoružanjem, snajperima, prigušivačima, pancirima, laserskim i sistemima za noćno gledanje.

Talibanski zvaničnik ističe da je u borbama koje su trajale punih 46 sati ubijeno čak 397 neprijateljskih vojnika, oficira i pripadnika vojnog osoblja. 137 američkih vojnika je stradalo dok je 19 ranjeno. Također, među ubijenima je 15 američkih pilota i 18 inžinjera zrakoplova.

U napadu je ubijeno 260 pripadnika afganistanske vojske, od kojih su 142 zapovjednici i oficiri a 118 obični vojnici. 73 afganistanska vojnika su ranjena, a zapovjednik komandosa ”Mansoura” podlegao je uslijed zadobijenih rana.

U bazi koja se sastojala od vanjskog i unutarnjeg dijela uništen je veći broj helikoptera. Talibani su uspjeli uništiti 33 Humvee vojna vozila, 19 M117 oklopnih transportera, 27kamioneta Ford Ranger, 21 međunarodno vozilo i 7 ambulanti. Uništeno je i 11 naftnih tankera, 1 logistički depo pun municije, 2 benziske pumpe, 1 radionica za remont tenkova te radarski sistemi.

Ahmadi dodaje da je ovaj blagospovljeni napad odgovor na okupaciju Afganistana i neselektivno bombardovanje kuća, škola i džamija te da je generalni vođa dao upute da se napadi fokusiraju na neprijateljske baze i obavještajne centre.

”Ova složena operacija bila je planirana i izvršena nakon što su barbarski američki osvajači i njihovi plaćenici pokrenuli kampanju nemilosrdnog bombardovanja civila, usmrtivši i ranivši mnoge seljane, uključujući žene i djecu” rekao je Ahmadi.

”Ako ne nastave koristiti svoju mudrost i razum, nastavit će s tlačenjem Afganistanaca, tako da im obećavamo da iščekuju najgore dane. Mi branimo našu vjeru i svoj narod, silom ćemo spasiti našu zemlju od okupacije i zla. Sva zahvala pripada Allahu”, rekao je na kraju talibanski zvaničnik.

Važno je napomenuti kako se već nekoliko sedmica u Kataru vode intenzivni pregovori između talibanske i američke delegacije. Pregovori vode ka postizanju sporazuma o konačnom povlačenju američke vojske a samim tim i NATO-a.

Talibani su tokom pregovora intenzivirali vojne operacije kako bi izvršili dodatni pritisak na Amerikance, a napad na zračnu bazu Shorab definitivno je najveći i najkrvaviji u proteklih 18 godina koliko traje američka okupacija.

Talibani kontrolišu oko 60% Afganistana, odnosno teritoriju približne veličine Njemačke.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz