Povlačenje američkih trupa iz Afganistana za tri do pet godina

Tim planom bi se broj američkih vojnika u sljedećih nekoliko mjeseci mogao prepoloviti, piše 'New York Times'.

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Američke trupe mogle bi se u potpunosti povući iz Afganistana za tri do pet godina, piše New York Times, dodajući da se trenutno u Dohi odvijaju pregovori između SAD-a i talibana.

“U okviru novog plana Pentagona, predloženog na mirovnim pregovorima, a koji bi mogao rezultirati podjelom vlasti između Vlade u Kabulu i talibana, preostale američke snage bi se potpuno povukle iz Afganistana za tri do pet godina”, piše američki list.

Upola manje američkih vojnika

Tim planom bi se broj američkih vojnika u sljedećih nekoliko mjeseci mogao prepoloviti, a preostale snage bi se pridružile protuterorističkim operacijama”, dodaje se u tekstu.

Trenutno se u Afganistanu nalazi oko 14.000 američkih vojnika, koji pružaju zračnu podršku afganistanskim snagama sigurnosti, a također nadgledaju protuterorističke operacije.

Nekoliko hiljada vojnika NATO-a i partnerskih zemalja sudjeluje u Afganistanu u misiji “Odlučna podrška”, pod pokroviteljstvom Sjevernoatlantskog saveza.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Arapski svijet

Kako su Britanci podjelili arapski svijet

Razvoj savremenih nacionalnih država u arapskom svijetu je fascinirajući i srcelamajući proces. Prije 100 godina, većina Arapa je bio dio Osmanlijskog carstva (hilafeta), velike...

PREPORUČUJEMO