Afganistan: U dvije eksplozije u džamijama u Kabulu, ubijeni imami koji su osuđivali američku okupaciju

Popularno na sajtu

U eksploziji u džamiji tokom džuma-namaza u zapadnom dijelu Kabula ubijeno je najmanje četvero ljudi, a ranjeno ih je osam, saopštili su medijske službe u Afganistanu.

Također, 2. juna se dogodila još jedna eksplozija u drugoj džamiji u Kabulu, kada je ubijen imam Adžaz Niazi.

„Eksploziv postavljen u unutrašnji dio džamije Shir Shah-e-Suri aktiviran je tokom molitve u petak“, navodi se u saopštenju Ministarstva vlade odane SAD-u, koje je dodalo da je među žrtvama i Azizullah Mofleh koji je predvodio namaz.

Napad ISIL-a prošle sedmice

Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali je još jednu džamiju ranije ovog mjeseca napala podružnica oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz afganistanske provincije Nangarhar.

„Interesantno je da, svaki put kada imamo napredak u postizanju mira, desi se jedan ovakav napad“, rekao je Al Jazeeri Habib Wardak, analitičar za nacionalnu sigurnost iz Kabula.

„ISIL je preuzeo odgovornost za napad na džamiju iz prošle sedmice. Dakle, kako, uprkos činjenici da svakog dana imamo vladine konferencije za medije na kojima govore da su eliminisali ISIL, oni onda mogu izvršavati ovako sofisticirane napade?“, upitao je.

Talibanski pokret se brzo distancirao od napada. U objavi na društvenim mrežama, glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid je naveo kako je napad dio zavjere „neprijatelja“ u vrijeme kada napreduju pregovori.

U dva napada na džamije u zadnje dvije sedmice ubijeni su imami:

  • Imam Adžaz Niazi – ubijen 2. juna u eksploziji u džamiji Wazir Han u Kabulu. Odgovornost za napad je preuzeo IDIŠ (ISIL)
  • Imam Azizullah Muflih – ubijen 12. juna u toku džume u Šer Šah Suri džamiji u Kabulu.
Adžaz Niazi i Azizullah Muflih

Kako navode aktivisti na socijalnim mrežama, zajedničko za oba imama jeste da su javno osuđivali američku okupaciju Afganistana i da su bili simpatizeri talibana.

Talibani su osudili oba napada nazivajući ih zavjerom. U mnogo navrata ranije, talibani su optuživali haridžijsku skupinu IDIŠ da je pomagač američkih okupatora, navodeći da su Amerikanci u mnogo navrata spašavali IDIŠ-ove borce od talibana.

Napad na džamije i šerijatske sudove je bio prepoznatljiva vojna metoda IDIŠ-a u borbi protiv svojih oponenata, posebice u Siriji. Za dva primjera ovakvih napada možete pročitati u tekstovima ispod:

Sirija: Bombaški napad IDIŠ-a na šerijatski sud u Salkinu

IDIŠ izveo bombaški napad na klanjače u džamiji u gradu Ariha (+foto)

Izvor: Al Jazeere / Agencije / Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz