Afganistan: U napadima talibana poginulo 20 pripadnika snaga sigurnosti

Objavljeno / ažurirano:

U napadima koje su talibani izveli u afganistanskim pokrajinama Takhar i Zabul poginulo je najmanje 20 pripadnika snaga sigurnosti, javlja agencija Anadolija.

Glasnogovornik policije u Takharu Halil Esir saopćio je da su talibani izveli napad u distriktu Khwaja Ghar u Takharu.

Dodao je da je u napadu poginulo 14 pripadnika snaga sigurnosti i civil, a ranjena su petorica pripadnika snaga sigurnosti.

Dodatne jedinice poslane su na to područje.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Afganistana saopćilo je da su u napadu izvedenom na vojni punkt u Argahandabu, u Zabulu, poginula šestorica pripadnika snaga sigurnosti.

Talibani nisu uputili saopćenje

Talibani ne žele pregovarati s timom afganistanske vlade.

Tokom vikenda odbili su pregovarati s timom koji je objavila afganistanska vlada, izjavio je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, što je potencijalni korak unazad u mirovnom procesu.

Mujahid je rekao da talibani neće pregovarati s timom koji nije izabran na način da uključuje “sve afganistanske frakcije”, prenijela je Hina.

Vlada je u četvrtak objavila sastav svog pregovaračkog tima, koji je posebni američki predstavnik Zalmay Khalilzad nazvao “uključivim”.

Sjedinjene Američke Države potpisale su s talibanima u februaru dogovor o povlačenju snaga, ali napredak prema pregovorima između talibana i Vlade ne vidi se.

Razlog tome je svađa među afganistanskim političarima, kao i neslaganje između talibana i Vlade o puštanju zatvorenika i mogućeg primirja kao preduvjeta pregovora.

Mujahid je rekao kako je činjenica da je Vlada sama objavila tim “kršenje” dogovora talibana i Washingtona te da se nisu sve strane složile s tim timom.

Dvojica ‘legitimnih vođa’

“Kako bi bio postignut istinski i trajni mir, o objavljenom timu moraju se dogovoriti sve strane u Afganistanu”, rekao je on.

Najiya Anwari, glasnogovornica Ministarstva za mirovna pitanja, rekla je da je “ovaj tim okupljen nakon širokih konsultacija sa svim različitim slojevima afganistanskog društva”.

I afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i njegov politički protivnik Abdullah Abdullah smatraju se legitimnim vođom Afganistana nakon spornih izbora u septembru.

Zbog toga je bio zaustavljen izbor pregovaračkog tima koji će predstavljati Vladu u pregovorima s talibanima.

Abdullah još nije rekao hoće li dati podršku najavljenom timu.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

State Department: Rusija širi online dezinformacije o korona virusu

0
Rusija koristi dobro razvijenu online operaciju koja uključuje jedan broj internetskih stranica putem kojih djeluje da izazove konfuziju u vezi korona virusa šireći teorije zavjere...

Preporučeni sadržaj

Egipat odobrio slanje vojske u Libiju, moguć direktni okršaj s turskom...

0
Parlament Egipta odobrio je razmještanje trupa izvan države nakon što je predsjednik ove države Abdel Fattah el-Sisi prijetio vojnom akcijom protiv vojnih snaga u susjednoj Libiji koje imaju podršku Turske, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Islamske teme