Afganistanska vojska i IDIŠ pokrenuli vojnu operaciju protiv talibana

Popularno na sajtu

Afganistanska vojska podržana zračnim snagama NATO alijanse uspjela je povratiti stratešku vojnu bazu u okrugu Chah Aab u pokrajini Takhar koja je prije nekoliko dana pala pod kontrolu talibana, potvrdili su lokalni izvori.

Afganistansko Ministarstvo odbrane proglasilo je operaciju ”Khalid” čiji je cilj eliminirati komandni kadar Islamskog Emirata Afganistana.

Istovremeno, kao i uvijek kada su mudžahidi blizu pobjede, repovi posrnule haridžijske frakcije IDIŠ/ISIL koji u Afganistanu djeluju pod imenom ISKP (Islamska država Provincija Khorasan) pokrenuli su brojne napade protiv talibana.

ISKP je napao mudžahide u Nangarharu, Khogyaniju, Sherzadu, Zawiji, Wazir Tangiju, Chaparharu i drugim mjestima.

Talibani su uglavnom odbili napade te su potpuno izbrisali ISKP u Zawiji, Khogyaniju i Sherzadu, dok se u ostalim oblastima vodi operacija njihove konačne eliminacije. Međutim, haridžijski napadi su dosta usporili i poremetili plansko odvijanje talibanske proljetne ofanzive ”El-Feth 2019” kojom je za svega 5 dana oslobođeno više hiljada kvadratnih kilometara teritorija.

Odbijajući napade talibani su ubili oko 80 haridžija dok su ih oko 50 ranili i zarobili. Talibani su došli u posjed veće količine oružja i municije.

Važno je napomenuti da IDIŠ u Afganistanu ne posjeduje teritoriju, nego samo raštrkane spavače ćelije koje se povremeno aktiviraju i ciljaju prominentne talibanske zapovjednike i mudžahide, baš kao i u sirijskom Idlibu.

Talibanski aktivisti navode da je NATO bombardovao položaje talibana tokom borbi protiv haridžija te otvoreno tvrde kako se zapravo radi o udruženoj operaciji ISKP-a i afganistanske vojske. Prema njihovim riječima, vlada je oslobodila, dovezla i naoružala prethodno zarobljene pripadnike ISKP-a kako bi napali talibane.

Izvori bliski talibanima ističu da je ofanziva nastavljena nakon kratkog zastoja. Glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid danas je izvijestio da je u okrugu Bala Baluk uništen vladin konvoj koji se kretao prema Farahu. U borbama je uništeno i oštećeno 17 vojnih vozila, dok su eliminirana 24 afganistanska vojnika i militanta.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz