Afganistanski merionetski zvaničnici pozivaju Rusiju da im pomogne “u ratu protiv IDIŠ-a”

Popularno na sajtu

Nekoliko nedjelja unazad, zvaničnici afganistanske marionetske vlade, pozvali su Rusiju da interveniše u Afganistanu, javljaju mnogobroni mediji, uključujući rusku medijsku kuću “Russia today”.

Po doslovno kopiranom sirijskom scenariju, Rusija zvanično treba da uđe u Afganistan pod parolom borbe protiv IDIŠ-a, da bi se u stvarnosti borila protiv talibana, upozoravaju aktivisti, navodeći kao primjer da je od ukupnog broja ruskih napada u Siriji, najmanje 90% ide na džihadsku koaliciju Džejšul-feth i druge pobunjeničke skupine, u prvom redu FSA, koje su, da ironija bude veća, u ratu sa IDIŠ-om.

Na sličan scenario u Afganistanu upozorio je Shahamat – zvanični sajt Islamskog Emirata Afganistana (talibani) – u članku pod nazivom “Ruski ponovni angažman u našoj voljenoj zemlji nije u ničijem interesu” (link do teksta ovdje).

Ono što je posebno interesantno je činjenica da je kabulska administracija pozvala Rusiju u pomoćne ne protiv talibana od kojih je izgubila veći dio ruralnog dijela zemlje, već protiv IDIŠ-a, koji se također bori protiv talibana, što Shahamat naziva “propaganda projektom”, te dodaje:

“Poznata je činjenica da je pojava IDIŠ-a (ISIL) u našoj zemlji zajednički projekat kabulske (otpadničke marionetske, op.prev.) administracije i drugih stranih obavještajnih službi. Neki visokorangirani zvaničnici kabulske administracije su u više navrata razotkrili ove tajne. Na primjer, prije nekoliko mjeseci, tadašnji guverner provincije Paktika je izjavio: ‘Nacionalno sigurnosno vijeće Afganistana (marionetsko tijelo, op.prev.) je dalo 200 000 dolara kao pomoć familijama IDIŠ-ovih boraca u Barmal distriktute ove provincije”, kaže se u pomenutom članku na Shahamatu i potcrtava:

“Na dan 23. novembra 2015. godine, tzv. zamjenik glasnogovornika Volasi džirge (nacionalna marionetska skupština, op.prev.) javno je na otvorenoj sjednici skupštine izjavio sljedeće: ‘Naša vlada, vojne institucije i sigurnosno vijeće podržavaju IDIŠ. Zaklinjem se Allahom, komandanti IDIŠ-a žive u Kabulu. Oni hodaju po ambasadama i našim kancelarijama”, tvrdi Shahamat, zvanično talibansko glasilo na engleskom jeziku (link ovdje).

Bilo kako, čini se da je krajem oktobra 2015. godine, u susretu između Obame i Putina pao dogovor da Rusija preuzme inicijativu u borbi protiv globalnog džihada, u prvom redu u Siriji,a potom i u Afganistanu. Tako će Amerika usput kazniti sirijski narod i Slobodnu sirijsku vojsku (FSA) koja su odbili američki projekat za Siriju, što se u praksi ispoljava svakodnevnim ruskim napadima na FSA, dok će javno ista ta Amerika (i Zapad) ponavljati već izlizane fraze tipa: “Asad mora da ode! Sloboda za sirijski narod…”

Da napomenemo još da je Rusija još od 2010. godine počela sa snabdijevanjem afganistanskih otpadničkih snaga lahkim naoružanjem i da je ta ruska pomoć u zadnje vrijeme sve veća i veća.

Izvori:

Članak na Shahamatu: http://shahamat-english.com/russias-reengagement-in-uur-be…

Ruski senator poziva rusiju da pomogne Afganistan “u borbi protiv ISIL-a”: https://www.rt.com/politics/323282-top-senator-says-russia-to/

Rusija naoružava afganistansku marionetsku vojsku: http://www.zerohedge.com/news/2015-11-28/russia-sends-10000-ak-47s-afghanistan-government-mulls-inviting-moscow-help-fight-te

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz