Aktivisti upozoravaju: Saudijska Arabija će u svojim zatvorima tajno pogubiti učenjake i mudžahide

Popularno na sajtu

Saudijska Arabija bi u dogledno vrijeme mogla početi sa tajnim likvidacijama zatočenih učenjaka i mudžahida protiv kojih nema dokaza o krivici, upozoravaju mnogobvrojni aktivisti za ljudska prava putem socijalnih mreža.

Prema izvještajima nevladinih organizacija i društava za zaštitu ljudskih prava, u saudijskim kazamatima se nalazi preko 10 000 zatočenih ljudi koji još uvijek nisu osuđeni niti optuženi, već se samo sumnjiče da su protiv države, što je saudijskoj vladajućoj porodici dovoljno da uhapse osobu i da je drže godinama u zatvoru.

Na saudijskoj listi za odstrijel bi se mogli naći i istaknuti učenjaci koji su digli glas protiv vladajuće porodice ili je na bilo koji način ugrozili.

Povodom pomenutih najava za pogubljenje učenjaka i mudžahida, Al-Kaida na Arapskom poluotoku je izdala javni proglas u kome se kaže:

“Nedavno smo mi u Al-Kaidi, ogranak na Arapskom poluostrvu, čuli vijest o namjeri tajnih likvidacija mudžahida u zatvorima saudijske dinastije. To je plan iza kojeg stoji saudijska vlada a likvidacija će se sprovesti samo nad braćom ehlu suneta.”

Ukoliko zaista dođe do takvih likvidacija, Al-Kaida je obećala odmazdu:

“Mi smo se odveć zavjetovali Allahu da je naša krv isto što i krv naše braće u tim zatvorima! Njihova prolivena krv se neće osušiti dok se ne prolije krv zaštitnika saudijske porodice!… Za našu prolivenu krv sigurno ćemo proliti i njihovu krv! Za ono što su nam uništili, sigurno ćemo i mi njihovo uništiti!”, kaže se u javnom saopštenju AKAP-a objavljenom na socijalnim mrežama, i dodaje:

“Mi smo se zavjetovali  Allahu da život neće imati nikakva smisla sve dok se ne domognemo vratova saudijske porodice!… 

Allah nam je svjedok da vas nećemo napustiti, naša zarobljena braćo, sve dok vas ne oslobodimo ili dok ne osjetimo ono što je osjetio Hamza ibn Abdulmutalib r.a.”

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz