Al-Duwairi: Al-Qassam uništio više izraelskih vojnih vozila nego arapsko oružje za 70 godina

Popularno na sajtu

Generalmajor Fayez al-Duwairi, vojni i strateški stručnjak, rekao je da su Al-Qassamovi projektili Al-Yassin 105 tokom trenutnog rata uništili više vozila izraelske vojske nego što su to uspjele učiniti zračne snage arapskih država u 70 godina.

Al-Duwairi je tokom svoje vojne analize za Al Jazeeru otkrio da se broj izraelskih vozila koja je palestinski otpor uništio u Gazi ₋ potpuno ili djelomično ₋ povećao sa 1.108 na 1.200, prema posljednjim podacima.

Naveo je da je palestinski otpor uništio gotovo 50 posto od ukupnog broja izraelskih vojnih vozila (tenkova, oklopnih transportera i buldožera) otkako je započela velika kopnena ofanziva 27. oktobra.

Povodom nedavno objavljenog Al-Qassamovog videosnimka koji prikazuje borbe u naselju Al-Zaytoun, na istoku Gaze, te izlazak boraca iz tunela nakon čega gađaju izraelske vojnike i vozila, Al-Duwairi je rekao da novi snimci dokazuju da su borbeni tuneli drugačiji od svega nekoliko tunela koje je Izrael pokazao javnosti. Prema njegovim riječima, ovi tuneli i dalje ostaju nepoznanica, odnosno ”crna kutija”.

Veliki izazovi i problemi

Al-Duwairi je naglasio da se okupatorska vojska suočava s velikim izazovima i problemima, posebno prilikom operacija postavljanje eksplozivnih naprava na otvorima tunela i upadanja u zasjede, uprkos njenim obavještajnim i tehnološkim kapacitetima.

Pohvalio je sposobnost palestinskog otpora da iskoristi oružje i raspoložive mogućnosti kako bi se suprotstavio Izraelu, dodavši da je svako ko je gledao vojne parade izraelske okupatorske vojske bio uvjeren da će Gaza pasti u roku od 48 sati, što se nije dogodilo ni nakon četiri mjeseca kopnene borbe.

The Wall Street Journal prenosi da su izraelski vojnici priznali da vojska još uvijek nije pronašla sistematsko rješenje za pronalazak i uništavanje tunela Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Pojasu Gaze.

Novine su citirale izraelske vojnike koji kažu da “Hamasovi borci sada pokušavaju izbjeći velike vatrene okršaje i umjesto toga postavljaju zasjede u svim zgradama u Pojasu. Taktike kojima se pokret služi uvlače vojnike u posebno pripremljene zasjede”.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz