Američka vojska kupovala podatke o lokaciji korisnika aplikacije “Muslim Pro”

Popularno na sajtu

Android i IOS aplikacija “Muslim Pro” s blizu 100 miliona preuzimanja, jedna je od aplikacija povezanih s lancem opskrbe informacija o lokaciji običnih ljudi američkoj vojsci, otkriveno je posljednjih dana.

Vice News objavio je detaljan izvještaj i istražio ovaj slučaj. U izvještaju se navodi da američka vojska kupuje informacije o kretanju običnih korisnika diljem svijeta, i to od naizgled bezazlenih aplikacija.

Jedna od tih aplikacija je i “Muslim Pro” koja korisnicima primarno daje uvid u tačno vrijeme za namaz i pokazuje smjer kible. Američka vojska također je informacije kupovala od popularne “muslimanske” aplikacije za upoznavanje “Muslim Mingle” i “Craigslist”.

Sve informacije završavale su kod USSOCOM – grane američke vojske zadužene za antiterorizam. U izvještaju se također navodi da su vlasnici i osnivači pomenutih aplikacija lokacije korisnika prodavali tvrtki X-Mode koja ih je potom preprodala američkoj vojsci.

Nakon masovnih kritika korisnika, iz “Muslim Pro” rekli su kako prekidaju saradnju s tvrtkom X-Mode.

Pored praćenja muslimana, američke vojno-sigurnosne strukture intenzivno prate i same Amerikance.

Američka carina i granična zaštita odbijaju Kongresu reći koja pravna ovlasti agencija slijedi kako bi koristila komercijalno kupljene podatke o lokaciji za praćenje Amerikanaca bez naloga, navodi ured senatora Rona Wydena. Agencija kupuje podatke o lokaciji od Amerikanaca po cijeloj zemlji, ne samo u pograničnim područjima.

Informacije se uzimaju iz sasvim običnih aplikacija, kako bi se detektovali i pratili određeni pojedinci.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz