Humanitarne agencije upozoravaju na najgoru glad u Jemenu u 21. stoljeću

Popularno na sajtu

UN i mnogobrojne humanitarne agencije već mjesecima šalju alarmantna upozorenja na humanitarnu katastrofu u Jemenu, gdje glad prijeti da odnese milione žrtava ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere.

Mnoge muslimanske humanitarne organizacije koje djeluju u Jemenu upozorile su na alarmantno stanje na terenu i pozvale muslimane da pomognu narod Jemena da se izbori sa glađu i bolestima.

Jemen je “sada u neposrednoj opasnosti od najgore gladi u svijetu u posljednjih nekoliko desetljeća”, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u saopćenju.

“Ako izostane brza akcija, mogli bismo izgubiti milione života”, ističe Antonio Guterres u svom tekstu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Hitno spriječiti katastrofu

Kao razlog pojačane prijetnje gladi generalni sekretar UN-a navodi “drastično smanjenje” finansiranja pomoći koju koordinira UN u usporedbi sa 2018. i 2019. godinom te nestabilnost jemenske valute rijala i zapreke koje zaraćene strane postavljaju humanitarnim djelatnicima na terenu.

“Pozivam sve koji imaju utjecaja da čim prije reagiraju u vezi s ovim pitanjima kako bi se spriječila katastrofa. U protivnom možemo očekivati tragediju ne samo u gubitku života danas, nego i posljedice koje će se neprestano odražavati u budućnosti”, upozorio je.

Neke od humanitarnih organizacija koje djeluju u Jemenu i obezbjeđuju hranu i lijekove muslimanima Jemena su (klikni na link da bi otvorio stranicu):

Izvor: Agencije / PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz