Malala Jusufzai i jemenske djevojčice – još jedno licemjerstvo Amerike i Zapada

Popularno na sajtu

Advokat iz Sane, Jemena, Haykal Bafana je postavio poruku na svom Twiiter nalogu na kojoj stoji: “Malala? Ako bi žrtve terora trebale dobiti Nobelovu nagradu, ove dvije jemenske djevojčice bi trebale prednjačiti u tome.”

Uz ovaj komentar je dodao kratki članak koji je objavila novinska agencija Reauters prikazujući dvije djevojčice, četverogodišnju Sumeju Abdullah Lukje i petogodišnju Nadu Mukbel Lukje (na slici), dok stoje ispred kolibe svoje porodice u planinama sela El-Madžalah, u južnom Jemenu u pokrajini Abjan 2. februara 2013.

Dvije djevojčice su jedini preživjeli od članova njihove porodice koji su živjeli u seoskoj zajednici u vrijeme kada su pogođeni američkim raketnim napadom 17. decembra 2009., prema navodima lokalnih vlasti.

U napadu je ubijena čak 41 osoba, uključujući 21 dijete i 14 žena u najvećem broju poginulih civila u jednom američkom napadu u Jemenu do tada, prema izvještaju agencije Amnesty International.

Nada je izgubila majku, tri brata, sestru i nekoliko drugih daljih članova porodice, a Sumeja je izgubila oca, majku, tri sestre, brata, tetka i nekoliko drugih članova dalje porodice, prema navodima plemenskih vođa zajednice.

Međutim, ove djevojčice ne mogu biti nominirane za Nobelovu niti bilo koju drugu nagradu, jer su žrtve američkog terorizma, dok Malala može, jer je ona “žrtva” “islamskog terorizma”.

O tome zašto je i kako Malala postala medijska zvijezda pročitajte ovdje.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz