Američka vojska napokon počela povlačenje iz Sirije

Objavljeno / ažurirano:

Konvoj u kojem je najmanje 10 oklopnih vozila, kao i nekoliko kamiona, prešao je iz Sirije u Irak, potvrdile su američke snage.

Koalicija protiv grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL), predvođena SAD-om, počela je proces povlačenja iz Sirije, saopštio je portparol koalicije Sean Ryan.

Pukovnik Ryan je rekao da, zbog operativne sigurnosti, neće iznositi detalje o “vremenu, lokacijama ili kretanju vojnika”, prenosi Reuters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da je povlačenje počelo sinoć.

Opservatorija navodi da je konvoj od 10 oklopnih vozila, kao i nekoliko kamiona, prešlo iz Rmelana, grada na sjeveroistoku Sirije, u Irak, prenosi AP.

Povlačenje u etapama

U Siriji je raspoređeno najmanje 2.000 američkih vojnika.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je tokom posjete Iraku, ranije ove sedmice, kazao da će se SAD iz Sirije povući u etapama i planski.

Prema njegovim riječima, SAD je odlučan da povlačenje provede u koordinaciji i saradnji s Irakom.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

islam coast sun

Komentar hadisa o dobru i zlu od šejha Saliha Fewzana

Hvala i zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost za grijehe tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i od...

Preporučeni sadržaj

islamske teme

Onaj ko čini dobra djela neće nikad biti ponižen od Allaha

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činilac dobra je zaštićen od zlog uništenja.” (Al-Silsilah al-Sahihah) Kada su smutnje tek nastupile, Talk...

Islamske teme