Američka vojska napokon počela povlačenje iz Sirije

Objavljeno / ažurirano:

Konvoj u kojem je najmanje 10 oklopnih vozila, kao i nekoliko kamiona, prešao je iz Sirije u Irak, potvrdile su američke snage.

Koalicija protiv grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL), predvođena SAD-om, počela je proces povlačenja iz Sirije, saopštio je portparol koalicije Sean Ryan.

Pukovnik Ryan je rekao da, zbog operativne sigurnosti, neće iznositi detalje o “vremenu, lokacijama ili kretanju vojnika”, prenosi Reuters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da je povlačenje počelo sinoć.

Opservatorija navodi da je konvoj od 10 oklopnih vozila, kao i nekoliko kamiona, prešlo iz Rmelana, grada na sjeveroistoku Sirije, u Irak, prenosi AP.

Povlačenje u etapama

U Siriji je raspoređeno najmanje 2.000 američkih vojnika.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je tokom posjete Iraku, ranije ove sedmice, kazao da će se SAD iz Sirije povući u etapama i planski.

Prema njegovim riječima, SAD je odlučan da povlačenje provede u koordinaciji i saradnji s Irakom.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Dova za sreću u ljubavi

0
Pitanje: Selamu alejkum. Da li mi možete reći dovu, i kako je moram proučiti da bih imao sreće u ljubavi? Hvala unaprijed. Odgovor: We alejkum...

Preporučeni sadržaj

Pet vrsta iskušenja

0
Abdullah ibn Omer, radijellahu 'anhu, kaže: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se okrenuo prema nama i rekao: "O skupino muhadžira, molim Allaha, dželle šanuhu,...

Islamske teme