Američki dužnosnik: Iran smatra Saudijsku Arabiju svojim neprijateljem a ne Izrael i Ameriku

Popularno na sajtu

Bivši američki ambasador Frederik Hof je otkrio da su mu iranski dužnosnici, u pravatnim sastancima, rekli da Iran nije u sukobu sa Sjedinjenim Državama ili “Izraelom” nego da vjeruju da je Saudijska Arabija glavna prijetnja s obzirom na njeno uplitanje u Siriji, izvjestio je kuvajtski dnevnik Al-Rai.

Bivši specijalni savjetnik za tranziciju u Siriji u američkom State Departmentu je govorio na kongresnoj tribini ove sedmice i bacio svijetlo na neotkrivene sastanke koji su često održavani između dužnosnika Sjedinjenih Država i Irana, prenosi Al-Arabiya.

Prema navodima Hofa, jedan iranski dužnosnik mu je rekao da “niti Sjedinjene Države niti Izrael nisu intervenisale u Siriji,” dodavajući da su pravi problem Saudijska Arabija i u manjem obimu, Turska.

Hof je rekao da Iran vjeruje da je Saudijska Arabija iranski pravi neprijatelj unutar i izvan Sirije, a ne “Izrael”.

“Iran je zabrinut o poslijedicama sektaškog rata u Siriji, ali Saudijska Arabija će imati koristi od sektaštva u regiji,” iranski dužnosnici su rekli Hofu.

“Sjedinjene države i Iran imaju zajedničke interese u zaustavljanju sektaškog rata u regiji i poražavanju Saudijske Arabije koja je izazvala Sjedinjene Države,” rekao je Hof, oslanjajući se na ono što mu je rekao iranski dužnosnik.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: