Američki stručnjak: Izraelska strategija u Gazi je propala

Popularno na sajtu

Bivši oficir američke obavještajne službe Scott Reiter potvrdio je da je Islamski pokret otpora Hamas pobijedio vojno i politički u ratu koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

Reiter je dodao, u podužem intervjuu koji Al Jazeera.net objavljuje u petak navečer, da Izrael shvata da strategija koju je slijedio u Gazi nije uspjela vojno oslabiti Hamas, stoga povlači svoje brigade.

Bivši američki obavještajac je rekao da Tel Aviv gubi na svim nivoima ovog sukoba ₋ političkom, vojnom i ekonomskom, i da će nastaviti gubiti.

Što se tiče statusa Hamasa među palestinskim narodom, smatra da bi, u slučaju da se sada održe izbori u Gazi, na Zapadnoj obali i u inostranstvu, Hamas pobijedio jer je to jedina palestinska organizacija koja djeluje i poziva na uspostavljanje palestinske države, navodi se u njegovoj izjavi.

Što se tiče prekida vatre u Gazi, Reiter kaže da je to političko pitanje koje će se postići kada se izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se trenutno bori za svoj politički život, smijeni s funkcije.

“Uspješna operacija”
Objasnio je da Hamasova “uspješna” operacija od 7. oktobra prošle godine nije procijenjena na odgovarajući način i da je “zaslijepila” Izrael. Tel Aviv je također ”odabrao genocid”, zbog čega nije uspio osloboditi taoce.

Bivši američki obavještajac je istakao da okupacija ima za cilj, uništavanjem svih mogućnosti za život u Gazi, “izbaciti palestinski narod iz Pojasa”, izrazivši nadu da neće uspjeti u svom naumu.

Što se tiče pune podrške koju administracija američkog predsjednika Joea Bidena pruža izraelskoj agresiji na Gazu, Scott Reiter kaže da izraelske interesne grupe kupuju američke vladine institucije, na čelu s organizacijom Američko-izraelski komitet za javne odnose (AIPAC), koja se isprofilirala za kupovinu političara.

Vojni stručnjak je govorio i o ”buđenju” u američkom društvu po pitanju stvarnosti patnje palestinskog naroda nakon operacije 7. oktobra 2023. godine.

Što se tiče operacija Washingtona u Crvenom moru protiv Husa, smatra da igra igru ​​reakcije niskog nivoa jer je bio napadnut u Siriji, Iraku i Jordanu. Vjeruje da je era američkog impulzivnog odvraćanja “završila”, kako je rekao.

Američki vojni stručnjak je zaključio da se Centralna obavještajna agencija (CIA), koja je postala “lijena”, nikada ne bi trebala pretjerano oslanjati na Izraelce ili bilo koju drugu zemlju, posebno nakon neuspjeha Tel Aviva da spriječi operaciju Potop Al-Aksa.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz