Amnesty: Sirijske vlasti i Rusija činili ratne zločine

Nevladina organizacija tvrdi kako je u posljednjih godinu dana dokumentirano 18 napada na medicinske ustanove i škole.

Popularno na sajtu

Amnesty International (AI) je u ponedjeljak optužio sirijsku vladu i njenog ruskog saveznika za počinjene “ratne zločine“, nakon što je dokumentirao 18 napada prošle godine na škole i medicinske ustanove na sjeverozapadu Sirije.

U tom dijelu ratom zahvaćene Sirije, u kojem se  nalazi pokrajina Idlib, posljednje veliko uporište oružanih grupa i pobunjenika, od početka marta vlada krhko primirje, nakon višemjesečne silovite ofanzive sirijskih vlasti, uz podršku ruske avijacije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zbog operacije, koja je počela u decembru, a bila je praćena gotovo svakodnevnim zračnim udarima, raseljeno je gotovo milion ljudi, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda, a oko 500 civila je poginulo, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

‘Svjesni napadi na civile’

Amnesty tvrdi da je od 5. maja 2019. do 25. februara 2020. godine dokumentirao 18 napada na medicinske ustanove i škole koje su izvele snage Bashara al-Assada i ruske snage.

“Imamo dokaze da, gledano u cjelini, dokumentirani napadi snaga sirijske vlade i ruskih snaga uključuju mnoštvo ozbiljnih povreda međunarodnog humanitarnog prava”, upozorava AI.

“Te se povrede mogu smatrati ratnim zločinom.”

Nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu optužuje Siriju i Rusiju da su “svjesno napadale civile i civilne objekte, poput bolnica i škola”.

Većina napada na Idlib, ali i na pobunjeničke teritorije u susjednim pokrajinama Halep i Hama, dogodili su se u januaru i februaru ove godine, dodaje Amnesty.

Nevladina organizacija govori o ruskom bombardiranju u blizini bolnice u gradu Arihi 29. januara, u kojem su uništene najmanje dvije stambene zgrade i ubijeno 11 civila.

Upotreba kasetne municije

Amnesty optužuje režim da je 25. februara u gradu Idlib gađao školu kasetnom municijom – zabranjenom po međunarodnom pravu – i ubio troje ljudi.

“Posljednjom ofanzivom nastavljena je gnusna shema sveobuhvatnih i sistematskih napada, kojima se želi terorizirati civilno stanovništvo”, izrazila je žaljenje područna direktorica AI Heba Morayef, prenosi se u saopćenju.

U pokrajini Idlib živi oko tri miliona civila, od kojih je polovina već ranije izbjegla sa drugih područja koje je režim osvojio.

U ratu u Siriji, koji je počeo 2011. godine gušenjem prodemokratskih protesta, poginulo je više od 380.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz