Amnesty International potvrdio da su Amerikanci koristili klaster bombe u masakru civila u Jemenu

Objavljeno / ažurirano:

Jedna krstareća raketa koja je nosila klaster bombe, zabranjene međunarodnim konvencijama, stoji iza napada u decembru prošle godine u Jemenu kada je ubijeno 55 ljudi, većina njih civili, izjavili su zvaničnici Amnesty Internationala (AI) u ponedjeljak, 7. juna.

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava je objavila i fotografije na kojima se vide ostaci američke rakete „Tomahavk“ i neeksplodirane klaster bombe, koje su korištene 17. decembra 2009. godine u napadu na ruralnu zajednicu El-Maadžala u jemenskoj provinciji Abjan.

„Amnesty International“ je ozbiljno zabrinut zbog dokaza da su klaster bombe korištene u Jemenu,“ rekao je Majk Luis, istraživač za kontrolu naoružanja pri AI-u.

„Vojni napad ovog oblika na navodne militante bez pokušaja da se oni uhapse je u najmanju ruku nezakonito,“ rekao je Filip Luter, zamjenik direktora AI za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Jemenski ministar odbrane je preuzeo odgovornost za napad bez spominjanja Amerikanaca, rekavši da je između 24 i 30 militanata ubijeno u takozvanom Al-Kaidinom kampu.

Međutim, lokalni zvaničnici su izjavili da je ubijeno 49 civila, među njima 23 djeteta i 17 žena, i svoje tvrdnje potkrijepili video i foto snimcima.

AI je izjavio da je od Pentagona zatražio informacije o napadu, ali da još uvijek nije dobio nikakav odgovor.

07.06.2010.

Izvor: AFP

Obrada: PV

Evo i nekoliko fotografija ovog američkog masakra civila.

Napomena: Fotografije sadrže potresne scene ubijenih i ranjenih.NOVO NA SAJTU

Muslimanka

Žena muslimanka uvažava učinjeno joj dobro i zahvaljuje na njemu

Jedna od moralnih osobina iskrene žene muslimanke jeste i to da je čestita, da poštuje učinjeno joj dobro i da zahvaljuje na njemu onoj...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

Afganistan-unisteno-vozilo

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s...

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Islamske teme