Apel za pomoć muslimanima Somalije i Roga Afrike

Popularno na sajtu

Životi na hiljade somalijskih porodica su i dalje sumorni. Cijene hrane su još uvijek nezamislivo visoke, zdravstveni uslovi su i dalje loši, a očigledna je i eskalacija rata. Elhamdulillah, rad humanitarne organizacije Ummah Welfare Trust (UWT) se nastavlja nesmanjenom žestinom sebebom (uzrokom) podrške svojih donatora.

Ibn Omer, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Musliman je brat muslimanu. Neće mu nasilje učiniti niti će dozvoliti da drugi nad njime nasilje čine. Ko pomogne svome bratu u nevolji, Allah će njemu pomoći u njegovoj nevolji. Ko otkloni nedaću jednog muslimana, Allah će njemu otkloniti jednu od njegovih nedaća na Sudnjem danu. A ko prekrije (sramote) jednog muslimana, Allah će prekriti njegove na Sudnjem danu.” (Muttefekun alejhi)

UWT namjerava da se u svom srednjoročnom i dugoročnom planu upusti u poseban projekat kako bi pomogao da 5.000 seoskih porodica započnu novi život – novi život koji će koštati samo 700 britanskih funti (oko 840 eura). Ovaj iznos novca će jednoj raseljenoj porodici obezbijediti sljedeće:

 •  Ručno izrađeni šator čelične konstrukcije koji traje cijelog života
 •  Paket hrane čija težina iznosi 35 kilograma
 •  45-dijelni komplet za kuhinju i za pranje
 •  Komplet odjeće za jednu porodicu (šest pari odjeće i šest pari papuča)
 •  Komplet posteljine za krevet
 •  Komplet za higijenu
 •  Kur'an i sedžada za klanjanje

Ovaj jedinstveni početnički paket je specijalno pripremljen za seosku porodicu u Somaliji na osnovu mnogobrojnih procjena i istraživanja. InšaAllah, 5.000 siromašnih seoskih porodica će dobiti takav komplet.

Međutim, ovaj plan se može ostvariti samo uz vašu podršku i darežljivost. Dobrotvorna humanitarna organizacija (UWT) želi da zamoli svoje donatore, koji su već mnogo puta rado otvorili svoja srca, da pomognu somalijskim porodicama da započnu novi život, inšaAllah. Cijena početka novog života za jednu porodicu je samo 700 funti (oko 840 eura).

Pored toga, možete donirati sljedeće iznose i time doprinjeti izvjesnom olakšanju života naše braće i sestara:

 •  400 funti za jedan ručno izrađeni šator čelične konstrukcije
 •  100 funti za jedan paket suhe hrane i jedan komplet za kuhinju i za pranje

Mnogi UWT-ovi donatori su se i do sada odazvali ovoj somalijskoj krizi bez presedana. Njihova je darežljivost omogućila sljedeće uspješne humanitarne akcije:

 •  12.658 paketa hrane je distribuirano somalijskim porodicama u sjeveroistočnoj Keniji. Od toga je 8.333 paketa distribuirano u izbjegličkom kampu Dadaab i 4.325 u ruralnim oblastima Garisa i Modagaš.
 •  U Somaliji je tokom jula, augusta i septembra podijeljeno 7.850 paketa hrane porodicama u oblastima Bej i Bakul.
 •  U augustu je iz Baidoaa poslat kamion cisterna da isporuči vodu porodicama koje žive u ruralnim oblastima Bej i Bakul. Svaki dan hiljadu porodica dobija čistu vodu. Kada su stigle kiše, tri kamiona cisterne su poslati u ogromne izbjegličke kampove u Mogadišu.
 •  5.000 izbjegličkih porodica u južnom Mogadišu je za Ramazanski bajram primilo svježe kuhanu rižu, meso, povrće i nešto voća.
 •  10.000 porodica je imalo koristi od 2.700 kurbana koji su zaklani u Mogadišu, Baidoau, Vadžidu, Ufurovu, Huduru i Burhakabi.
 •  Zbog povećanja opsega posla, otvoreni su ofisi u Mogadišu i Baidoau.
 •  Također je u toku izgradnja 170 bunara za vodu.
 •  Tri teretna (kargo) aviona su krajem 2011. godine isporučili humanitarnu pomoć u vidu šatora, hrane, pribora i poklon vrećica. Elhamdulillah, ova tri aviona su omogućili da se sprovedu sljedeće humanitarne akcije:
  •  Šatori su distribuirani u mogadiškim kampovima Gargar, Gulvejn, Bilhajr, Garsur i Er Rahma. Šatori su također distribuirani žrtvama poplave u El Addeu u oblasti Gedo.
  •  UWT-ovi paketi hrane, čija težina iznosi 45 kilograma, su podijeljeni izbjegličkim porodicama širom oblasti Hodan na jugu Mogadiša.
  •  Posebni kompleti kuhinjskog pribora su distribuirani u Idalleu, Ufurovu, Kansahereu i Baidoau u oblasti Bej, u El Addeu i Bardhereu u oblasti Gedo i u mogadiškim kampovima Garsur, Gargar i El Rahma.
  •  U južnom Mogadišu su na hiljade izbjegličke djece dobili “Djeca za djecu” (Kidz4Kidz) poklon vrećice.
  •  Akcija dijeljenja toplog obroka je pokrenuta u bolnicama u Benadiru i Medini. Preko 1.000 pacijenata trenutno prima topli obrok svaki dan.

Sljedeće potrepštine su, u skladu sa UWT-ovim srednjoročnim planom, otpremljene morem u Somaliju i biće distribuirane u prvom kvartalu 2012, inšaAllah:

 •  20.000 paketa hrane
 •  5.000 kompleta kuhinjskog pribora
 •  3.000 kompleta odjeće (svaki komplet sadrži 6 pari odjeće i 6 pari papuča)
 •  400 šatora čelične konstrukcije koji traju cijeli život
 •  Medicinska oprema (lijekovi, invalidska kolica, itd.) u vrijednosti od 500.000 funti.

Vašu pomoć možete uplatiti koristeći Online formu za uplate na sajtu UWT-a:

Modul za uplate „Donate now” nalazi se desno na stranici. Visinu uplate upišite u polje Amount pomenutog modula (uplate se vrše u britanskim funtama, 100 funti je približno jednako 120 eura). Potom kliknite na dugme Proceed, a potom, u novootvorenoj stranici, kliknite na dugme „Continue”. U novootvorenoj stranici unesite potrebne podatke, izaberite način plaćanja (Credit Card ili Pay Pal) a onda pri dnu stranice s desne strane kliknite na dugme „Complete your donation”. Potom treba da kompletirate proces plaćanja u zavisnosti od izabranog načina plaćanja.

Također, uplatu možete vršiti i putem bankovnog transfera sa sljedećim podacima:

Account name: Ummah Welfare Trust

IBAN: GB52MIDL40208000014192

Swift Code: MIDLGB22

Branch name and address: HSBC Bank, 4 Hardman Square, Spinningfields, Manchester, M3 3EB

Adresa (ako je potrebno): 351 Derby Street, Bolton, UK

Za svrhu uplate (Purpose of Payment) naznačite: For Poor and Needy Somali Muslims

Nakon uplate pošaljite email na info@uwt.org”> info@uwt.orgkako biste provjerili da li je sve u redu sa uplatom, ili to uradite telefonom na 0800 4 0800 11 ili + 44 (0) 1274 390 396. Poželjno je da u mailu naznačite tip donacije (sadaka, zekat…).

NAPOMENA 1: Ako niste u mogućnosti izvršiti uplatu putem kreditne kartice i odlučili ste da novac pošaljete bankovnim transferom trebate znati da banke za ovu uslugu naplaćuju i po nekoliko desetina KM (ili eura) tako da se, stoga, preporučuje da prikupite što više donacija od džemata, rodbine, prijatelja, pa ih onda pošaljete jednim bankovnim transferom, što bi drastično umanjilo troškove slanja nego da se svaka uplata vrši pojedinačno.

NAPOMENA 2: Ako nisi u mogućnosti poslati novčanu pomoć, možeš proslijediti ovaj poziv onima koje poznaješ i tako zaraditi nagradu kod Allaha za svakog onog ko izvrši uplatu tvojim sebebom (uzrokom).

(UWT / Put vjernika)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz