Apsurd u Siriji: Krvnik Assad ostaje, Amerikanci se ‘vraćaju kući’

Popularno na sajtu

Američki istraživač Gil Barndollar kaže da trenutno nema ničega što bi opravdalo sukob američkih snaga i Rusije na teritoriji Sirije.

Sve činjenice upućuju na to da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad pobjednik u sirijskom ratu iako je riječ o krvniku i savezniku američkih rivala Rusije i Irana, stoga se Amerika treba povući iz Sirije.

Barndollar, šef Odjela za bliskoistočne studije u Centru globalnih interesa, dodaje da je Amerika, koja drži samo nekoliko karata u rukama u sirijskom pitanju, u ozbiljnom problemu.

Ističe da je i dalje prisutna nedosljednost u politikama SAD-a u Siriji.

Je li moguć suživot s Assadom?

Barndollar u tekstu objavljenom na portalu The National Interest dodaje da je američki predsjednik Donald Trump veliki dio svog ugleda ostvario približavanjem Rusiji, što je ostavilo posljedice i na unutrašnjoj političkoj sceni.

Međutim, prije nekoliko dana na Twitteru je zaprijetio da će se suočiti s Assadovim režimom i ruskim snagama u slučaju da dođe do većeg napada na Idlib.

Autor teksta spominje da je James Jeffrey, američki specijalni izaslanik za Siriju, izjavio novinarima da su Sjedinjene Američke Države redefinisale svoje ciljeve u Siriji, koji su se svodili na povlačenje iranskih snaga i milicija lojalnih Teheranu iz Sirije, te uspostavljanje stabilne vlade prihvatljive svim Sirijcima i međunarodnoj zajednici.

Američki istraživač ističe da američki saveznici u regiji, bilo da je riječ o Izraelu ili Kurdima u Siriji, pokazuju spremnost na suživot s Assadovim režimom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi da Assad ostane na vlasti, dok Sirijske demokratske snage, čiju okosnicu čine Kurdske jedinice za narodnu zaštitu, održavaju razgovore s Damaskom i imaju sporazume na terenu sa snagama sirijskog režima.

Bliski istok nije kao Sjeverna Koreja

Istraživač Barndollar postavlja pitanje o onome što je Amerika u stanju učiniti sama i s malo karata u rukama kad je riječ o sirijskom pitanju kako bi se postigle promjene.

Također se treba zapitati, kaže on, koje su to snage u stanju ukloniti Assadov režim u vrijeme kad u Idlibu nema prozapadnih snaga.

Dodaje da većina boraca opozicije u Idlibu pripada selefistima džihadistima ili pristalicama Al-Kaide.

Trumpova obećanja iz 2016. da će okončati vojne intervencije svoje zemlje u inozemstvu, smatra on, ostvarila su neki uspjeh u Sjevernoj Koreji, ali Bliski istok nije bio te sreće.

Umjesto toga, dodaje Barndollar, Iran je postao najveća briga američke administracije, a ta opsjednutost Teheranom sigurno će dovesti do većeg broja vojnih intervencija i haosa.

Ankare ne želi nove sirijske izbjeglice

Bez obzira na Trumpove objave na Twitteru, zaključuje Barndollar, ne može se očekivati vojna intervencija Washingtona kako bi se zaustavio napad na Idlib.

Ističe da turske snage kontrolišu 12 posmatračkih mjesta u Idlibu te da Ankara ne želi da stotine hiljada novih sirijskih izbjeglica krenu prema njihovoj državi ako režim i Moskva napadnu na Idlib.

Uprkos sporazumu između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina vezano za Idlib, i dalje postoji mogućnost da dođe do izbijanja sukoba između njihovih snaga u Siriji, smatra Barndollar.

Kaže da postoji velika vjerovatnoća da će sirijski režim i njegovi podržavaoci pokrenuti ofanzivu kako bi preuzeli kontrolu nad gradom.

Režimske snage ipak će napasti Idlib

Sve sirijske pokrajine koje su obuhvaćene ranijim sporazumom o zonama deeskalacije bile su izložene ofanzivi širokih razmjera.

Sirijski režim preuzeo je kontrolu nad njima uprkos obećanjima Moskve da će se pobrinuti da održi primirje.

Barndollar kaže da je dogovor Rusije i Turske o uspostavi demilitarizovane zone u Idlibu zapravo odgađanje ofanzive velikih razmjera, koju će sirijski režim i njegovi saveznici izvesti na posljednje uporište sirijske opozicije.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz