Arapski režimi šalju napredno protuzračno oružje sirijskim pobunjenicima

Popularno na sajtu

Arapski režimi razočarani mirovnim razgovorima u Ženevi u pogledu Sirije, složili su se da isporuče pobunjenicima sofisticiranije oružje, uključujući ručne protuzračne sisteme koji mogu oboriti avione, izvještava WSJ pozivajući se na zapadne i arapske diplomate i izvore iz sekularnog dijela sirijske opozicije.

Prema navodima arapskog diplomate i nekoliko drugih ljudi iz opozicije, Saudijska Arabija je po prvi puta ponudila opoziciji mobilne zračne odbrambene sisteme ili takozvane Manpad sisteme kineske proizvodnje i protutenkovske navodeće projektile iz Rusije.

Sjedinjene Države dugo su odbijale naoružavati pobunjenike sa protuzračnim projektilima zbog straha da bi mogli pasti u ruke onih koje oni smatraju ekstremnim. Saudijci su se suzdržavali od slanja takvog oružja u prošlosti zbog toga što se Sjedinjene države suprostavljale tome.

“Novo oužje dolazi neminovno,” rekao je zapadni diplomata kome je poznata isporuka ovog oružja. Pobunjenički komandanti i vođe sekularnog dijela sirijske političke opozicije rekli su da neznaju koliko Manpad sistema dolazi ali im je rečeno da je količina značajna. U izvještaju se također navodi da se oružje već nalazi u skladištima u Jordanu i Turskoj.

Cilj slanja sofisticiranog oružja, prema izvještaju, jeste preuzimanje južnih pregrađa Damaska sa nadom prisiljavanja režima da prihvati političko rješenje rata, prihvatanjem prijelazne vlade bez Bašara Asada, i pobunjenici kažu da ako dođe u potrebnoj količini da bi to moglo biti prevaga za opoziciju u trenutnoj pat poziciji.

U izvještaju se dodaje da su se pobunjeničke vođe, između ostalih, sastale sa američkim i saudijskim obavještajnim agentima u Jordanu 30. januara i da su tada države Zaljeva ponudile sofisticirano oružje.

Oružje će ući u južnu Siriju iz skladišta u Jordanu i na sjevernoj granici iz Turske, rekao je zapadni diplomata. Pobunjeničke vođe kažu da očekuju da će veća količina ući u južnu Siriju zbog manjeg rizika da oružje može pasti u ruke džihadista – šta je najveća briga za Sjedinjene Države.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz