Šokantno: Kršćanski militant snimljen kako jede nogu muslimanskog civila u Centralno Afričkoj Republici

Popularno na sajtu

Poslijednjih nekoliko mjeseci veliko zlo je zadesilo muslimane u Centralno Afričkoj Republici (CAR), gdje kršćanske milicije prema navodima humanitarnih organizacija sprovode otvoreno etničko čišćenje manjinskih muslimana.

Tako je ove srijede, Piter Boučkaert, upravnik za hitne slučajeve humanitarne organizacije Human Rights Watch rekao da ako se nasilje u Centralno Afričkoj Republici nastavi, da nijedan musliman neće ostati u državi.

Humanitarna organizacija Amnesty International rekla je da su međunarodne “mirovne snage” bile neuspješne da spriječe etničko čišćenje muslimana u Centralno Afričkoj Republici.

“Anti-Balaka (kršćanske) milicije izvode nasilne napade u nastojanju da izvrše etničko čišćenje nad muslimanima u CAR-u,” rekla je Džoan Mariner, visoki savjetnik za krizne odgovore u organizaciji Amnesty International.

Hiljade ljudi je do sada ubijeno, milioni su raseljeni, i desetine hiljada je izbjeglo iz države u susjedni Kamerun i Čad odkad su sukobi izbili, navodi se u izvještajima humanitarnih organizacija. Mnogi se pribojavaju da bi naslije moglo “eksplodirati” u genocid nad muslimanima.

U državi se nalaze hiljade takozvanih mirovnih snaga iz Afričke unije i Francuske, ali Amnesty International je kritikovao mlak odgovor međunarodne zajednice na krizu, ističući da su međunarodne snage bile nerade da se suprostave kršćanskim milicijama, i spore u zaštiti ugrožene muslimanske zajednice.

Društvene mreže i strani mediji su preplavljeni užasavajućim slikama ubijanja, turtura, udaranja i linčovanja do smrti, kasapljenja, paljenja muslimana i to pred očima mirnovnih snaga. Međutim, sudeći prema najnovjim fotografijama, izgleda da situacija postaje sve gora.

Mnogi aktivisti koji prate stanje u CAR-u su razočarani i slabim izvještavanjem mas-medija o ovim užasnim zločinima nad muslimanima, i pitaju se hoće li se mediji aktivirati tek kada džihadisti uđu u državu  i počnu sa “terorističkim napadima” u cilju odbrane ovog napadnutog naroda.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: