Armenija i Azerbejdžan dogovorili da neće koristiti silu

Popularno na sajtu

Čelnici Armenije i Azerbejdžana složili su se u ponedjeljak da neće koristiti silu i da će se držati ranijih sporazuma kojima se nastojalo prekinuti borbe između dva bivša sovjetska susjeda, objavila je novinska agencija RIA.

Na sastanku azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva i armenskog premijera Nikola Pašinjana, koji je održan u crnomorskoj luci Soči, sudjelovao je i ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Najgore borbe između dvije zemlje od rata 2020. izbile su prošlog mjeseca, usmrtivši više od 200 ljudi. Sukobi su se dogodili uprkos sporazumima iz 2020. i 2021. da se pronađe mirno rješenje.

Decenije neprijateljstva

“Složili smo se suzdržati se od upotrebe sile ili prijetnje silom, razgovarati i rješavati sva problematična pitanja isključivo na temelju uzajamnog priznavanja suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i nepovredivosti granica”, navodi se u saopćenju, prenosi RIA.

Sukobi su povezani s decenijama starim neprijateljstvima oko kontrole nad regijom Nagorno-Karabah, međunarodno priznatom kao dio Azerbejdžana, ali do 2020. u velikoj mjeri pod kontrolom većinskog etničkog armenskog stanovništva.

Ranije ovog mjeseca dvije su se strane složile da bi civilna misija Evropske unije trebala otići na granicu kako bi procijenila situaciju.

Moskva, koja ima odbrambeni pakt s Armenijom i ondje vojnu bazu, rasporedila je hiljade pripadnika mirovnih snaga u regiju nakon prekida vatre 2020. godine.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz