Biden predstavio plan za Gazu u tri faze koji vodi do ‘trajnog prekida neprijateljstava’

Popularno na sajtu

Američki predsjednik Joe Biden naglasio je da novi prijedlog koji je Izrael predstavio uključuje “trajni prekid neprijateljstava”, što je bila jedna od spornih tačaka u prethodnim razgovorima.

Evo kako izgleda plan u tri faze:

  • Prva faza traje šest sedmica i uključuje “potpuni prekid vatre”, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze; oslobađanje niza zarobljenika uključujući žene, starce i ranjene u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika. Američki taoci će biti pušteni u ovoj fazi.
  • Posmrtni ostaci ubijenih zarobljenika vratit će se njihovim porodicama. Palestinski civili će se vratiti u svoje domove u četvrtima širom Gaze, uključujući i sjever. Humanitarna pomoć će porasti, za 600 kamiona koji će ulaziti u Gazu svaki dan. Međunarodna zajednica će podijeliti stotine hiljada šatora. Sve to i još više započet će odmah.
  • Druga faza bi uključivala razmjenu zarobljenika i oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike, zajedno s potpunim povlačenjem izraelskih vojnika iz Gaze.
  • Treća faza će uključivati početak “velikog plana obnove za Gazu” i konačni povratak svih posmrtnih ostataka talaca koji su ubijeni.

Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz