Bitka za Idlib: Pobunjeničke snage gube na fronutu u Idlibu, Rusi testirali novo oružje (foto i video)

Popularno na sajtu

Sirijske pobunjeničke odnosno islamske snage potisnute su iz najmanje 10 sela na jugoistoku pokrajine Idlib uslijed masivne ofanzive režimskih snaga, objavili su aktivisti.

Assadov režim ojačan šiijskim milicijama ostvario je relativno brz kopneni napredak nakon vojne kampanje ruske vojske koja je mjesecima bombardovala infrastrukturu i odbrambene položaje pobunjenika.

“Teško granatiranje koje cilja regiju Idliba uvod je u “Veliku bitku za Idlib”, objavile su novine Al-Watan povezane s Assadovim režimom, citirajući vojne izvore i dodajući da su vojna pojačanja režima stigla u regiju s ciljem pokretanja operacije.

Prema novinama, cilj operacije je zauzimanje međunarodne ceste koja povezuje pokrajine Hama i Halep a koja prolazi kroz Idlib.

Jedan pripadnik HTŠ-a jutros je izveo ”šehidsku akciju” u selu Al-Rafa uslijed čega je stradalo gotovo 30 Assadovih militanata, dok je NLF uspio eliminirati veću neprijateljsku skupinu na frontu Heraki te uništiti top 57mm u selu Abu Habab.

Tahriru-Šam (HTŠ) i Džebhetu-Watanija (NLF) brane ovaj dio pokrajine i pripremaju protuofanzivu koja bi trebala uslijediti nakon dolaska kontigenta od 2.000 boraca opozicijske Treće Legije iz Sjevernog Halepa.

Kako god, očigledno je kako opozicijske snage imaju problem manjka ljudstva te da je ruska zračna kampanja u proteklom periodu urodila plodom.

S druge strane, opozicijski pukovnik Ahmed Hamadeh rekao je da zapravo Assadove i ruske milicije pate od manjka ljudstva zbog čega u borbe upuštaju neučinkovite pripadnike koji imaju nizak moral što često dovodi do njihovog povlačenja. Hamadeh je uvjeren da će svi položaji uskoro biti vraćeni kvalitetnom protuofanzivom.

Turske patrole i promatračke tačke ponovno su se pokazale kao beskorisne i neučinkovite, a najmanje 25.000 izbjeglica već je stiglo na tursko-sirijsku granicu.

Sirija starica

Regija Idlib je uz dijelove Latakije, Halepa i Hame posljednje uporište snaga koje predstavljaju sirijsko sunnijsko stanovništvo te zbog toga pružanje otpora režimskim napadima nije upitno.

Ruska vojska koja podržava kopnene snage Assadovog režima navodno po prvi put koristi prototip najnovijeg borbenog aviona SU-57 koji ne nosi klasično oružje nego posebnu vrstu razornih elektromagnetskih bombi.

Elektromagnetske bombe kojima ruska vojska zasipa muslimane Idliba djeluju tako da osim što nanose ogromnu materijalnu štetu tope i razrjeđuju kisik, dok su po svojim karakteristikama sposobne u potpunosti paralizirati sve elektroničke uređaje i njihove komponente u radijusu 3,5 kilometara od mjesta eksplozije.

Jedan od lokalnih aktivista objavio je video na kojem se vidi posljedica eksplozije jedne ove bombe. Danas je na jugoistok Idliba bačeno najmanje 60 elektromagnetskih bombi, dok je izvedeno ukupno 1,114 zračnih udara tokom zadnja 72 sata.

U zadnjih nekoliko dana, u ofanzivi krstaških ruskih snaga i njihove šijitske braće ubijen je veliki broj civila i pobunjeničkih boraca.

Na video snimku ispod su prikazane posljedice ruskih terorističkih napada na konvoj civila koji je bježao iz područja Ma'ratun-Numana. Na video snimku se vide ubijeni civili.

Video ispod prikazuje dječaka zarobljenog u ruševinama kuće pogođene terorističkim projektilima.

U međuvremenu, rusko-šijitskoj alijansi, pridružila se i Amerika, te je američka letjelica pogodila automobil člana skupine Hurasud-din u Dani na sjeveru Idliba.

Prema objavama sirijskih aktivista na socijalnim mrežama, protuofanziva džihadsko-oslobodilačkih snaga je započela kasno večeras (nedjelja).

Izvor: UmmetPress / Aktivisti

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz