Bivši ruski oficir: Ruske snage u Ukrajini su ubijale i mučile ljude

Popularno na sajtu

Ruske snage u Ukrajini su ubijale i mučile ljude, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za BBC bivši ruski oficir koji je otpušten iz vojske nakon što se odbio vratiti na ukrajinsko ratište.

Kako stoji u tekstu, poručnik Konstantin Jefremov je nekoliko puta pokušao napustiti vojsku, ali je na kraju otpušten, nakon čega je napustio zemlju, a BBC-u je ustupio dokumente, fotografije i ostale podatke kojima je potvrdio da je bio na ukrajinskom ratištu, u regiji Zaporožja i Meliltopolju.

Prema onom što je ispričao, najviše je rangirani oficir ruske vojske koji je progovorio o dešavanjima u Ukrajini koja se ne poklapaju da tumačenjem Kremlja. Sada je, kako je kazao, izdajnik.

Svjedočio je, kako kaže, zločinima ukrajinske vojske, između ostalog, mučenju i lošem postupanju prema ukrajnskim zarobljenicima, pljačkama u okupiranim dijelovima zemlje, a opisao je i brutalna ispitivanja koja je vodio ruski pukovnik, tokom kojih se pucalo u ljude i prijetilo im se silovanjem.

„Odlučio sam napustiti sve. Otišao sam svom komandiru i objasnio mu svoju situaciju. On me odveo višem oficiru, koji me nazvao izdajnikom i kukavicom. Otišao sam, ali su me moje kolege zvale telefonom i upozoravale na to da je pukovnik obećao da će me poslati u zatvor na deset godina zbog dezerterstva“, rekao je BBC-u.

Jedno vrijeme proveo je na aerodromu koji su ruske snage već bile zauzele, gdje je gledao krađe u kojima su „vojnici i oficiri grabili sve što su stigli“.

Brutalna ispitivanja

„Jedan vojnik je odnio kosilicu. Rekao je ponosno: ‘Odnijet ću ovo kući i pokositi travu pored naše vojarne'“, dodao je.

„Sjekire, bicikli…, sve je trpano u kamione. Toliko je bilo popunjeno da su vojnici jedva uspjeli ući“.

Rekao je da su on i njegove kolege iz jedinice mjesec i po spavali napolju, da su bili toliko gladni da su počeli loviti zečeve i fazane.

U gradu Bilmaku, gledao je, tvrdi, kako se postupa prema ukrajinskim zarobljenicima, kojima su se skidale hlače i prijetilo im se im odsijecanjem genitalija i slanjem video snimaka suprugama, kojima su izbijani zubi. Nekima su prislanjani pištolji na glavu, a nekima se pucalo u ruku i u nogu iznad koljena.

Uz pomoć ruske grupe za ljudska prava Jefremov je uspio napustiti Rusiju.

„Izvinjavam se kompletnoj ukrajinskoj naciji što sam nepozvan došao u njihov dom s oružjem. Hvala Bogu pa nisam nikoga ozlijedio i ubio. Hvala Bogu i što nisam ubijen. Nemam morala od Ukrajinaca tražiti oproštaj. Niti sam sebi ne mogu oprostiti, a kamoli to tražiti od njih“, rekao je BBC-u.

Ruske snage se od samog početka invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine optužuju za mnogobrojne zločine.

Svjedočenje ovog ruskog oficira možete pogledati na video snimku ispod.

IZVOR: AL JAZEERA

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz