Bivši šef Mossada: Izrael provodi aparthejd na Zapadnoj obali

Popularno na sajtu

Bivši šef izraelske obavještajne službe Mossad Tamir Pardo izjavio je u srijedu za agenciju Associated Press da Izrael provodi sistem aparthejda na Zapadnoj obali.

Tako se pridružio sve brojnijoj grupi penzioniranih zvaničnika koji su zaključili da se odnos Izraela prema Palestincima graniči s aparthejdom, što je aluzija na sistem rasne separacije u Južnoj Africi, koji je okončan 1994. godine, prenosi Beta.

Vodeće organizacije za ljudska prava u Izraelu i u inostranstvu i Palestinci su optužili Izrael i 56 godina dugu izraelsku okupaciju Zapadne obale da se pretvara u sistem aparthejda, koji daje Palestincima drugorazredni status i ima za cilj da se održi jevrejska hegemonija od rijeke Jordan do Sredozemnog mora.

Nekolicina bivših izraelskih lidera, diplomata i sigurnosnih zvaničnika su upozorili da Izrael riskira da postane država aparthejda, ali je izjava Parda još otvorenija.

‘Izrael bi mogao postati diktatura’

“Tu postoji država aparthejda. Na teritoriji gdje za dva naroda važe dva pravna sistema, to je država aparthejda”, kazao je Pardo, a AP ocjenjuje da njegova izjava ima posebnu težinu u zemlji opsjednutoj sigurnošću.

Pardo, koji je bio šef Mossada od 2011. do 2016. godine, nije kazao da je isto mislio dok je bio na funkciji.

Naveo je da su Palestinci jedno od najvažnijih pitanja u Izraelu i da su važniji od iranskog nuklearnog programa, koji premijer Izraela Benjamin Netanyahu vidi kao egzistencijalnu prijetnju.

Pardo je rekao da je kao šef Mossada više puta upozorio Netanyahua da mora odlučiti koje su granice Izraela ili riskira uništenje države za Jevreje.

U protekloj godini Pardo je kritizirao Netanyahua i nastojanja njegove vlade da izmijeni pravosudni sistem, upozoravajući da će Izrael postati diktatura.

Njegova otvorena ocjena izraelske vojne okupacije je neuobičajena za lidere pokreta protesta protiv reforme pravosuđa, koji su uglavnom izbjegavali razgovarati o okupaciji, zbog zabrinutosti da bi to moglo uplašiti dio pristalica koji su nacionalisti.

Žele udvostručiti broj jevrejskih naseljenika

Pardo je dao izjavu u vrijeme kada ultradesna vlada Izraela, koju čine partije ultranacionalista, pristalice aneksije Zapadne obale, rade na učvršćivanju izraelske kontrole nad tom teritorijom.

Neki ministri su obećali da će udvostručiti broj jevrejskih naseljenika koji žive na Zapadnoj obali.

Sada ih tamo ima oko pola miliona.

Bivši šef Mossada je kazao da građani Izraela mogu sjesti u automobile i voziti se gdje god žele, osim u Pojasu Gaze, a Palestinci ne mogu.

Dodao je da njegovi pogledi na sistem na Zapadnoj obali nisu ekstremni, već činjenica.

Izraelcima je zabranjeno da ulaze na palestinska područja Zapadne obale, ali mogu voziti po Izraelu i na 60 posto teritorije Zapadne obale koja je pod punom izraelskom kontrolom.

Palestincima je potrebna dozvola Izraela da uđu u tu zemlju i često moraju prolaziti kroz vojne kontrolne punktove kako bi se kretali po Zapadnoj obali.

Dvostruki pravni sistem i nelegalna naselja

Organizacije za ljudska prava upozoravaju na diskriminatorsku politiku u Izraelu i anektiranom istočnom Jerusalemu, izraelsku blokadu Pojasa Gaze kojom vlada Hamas od 2007. godine i okupaciju Zapadne obale.

Izrael sigurnosno kontrolira cijelu Zapadnu obalu, održava dvostruki pravni sistem i gradi i širi jevrejska naselja, koja veći dio međunarodne zajednice smatra nelegalnim.

Izrael odbacuje optužbe o aparthejdu i kaže da arapski građani Izraela imaju ista prava.

Ta zemlja daje ograničenu autonomiju međunarodno priznatoj Palestinskoj upravi, čije je sjedište na Zapadnoj obali, a iz Pojasa Gaze je povukla vojnike i evakuirala jevrejske naseljenike 2005. godine.

Izraelski lideri kažu da je Zapadna obala sporna teritorija, čiju sudbinu bi trebalo odrediti za pregovaračkim stolom.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz