Mali: Novi napadi džihadskih frakcija

Popularno na sajtu

Nakon što je vojna hunta u Maliju i junu ove godine zatražila od Francuske da evakuiše svoje snage koje je prije nekoliko godina poslala kao pomoć otpadničkoj vladi u suzbijanju islamističke pobune u zemlji, očekivalo se da će smanjenje okupatorskih snaga biti iskorišteno od strane islamskih frakcija, koje su pojačale vojnu aktivnost u pokušaju preuzimanja vlasti u zemlji i uspostavi Šerijata.

Globalni mediji su danas izvijestili o napadu islamista na vojni kamp otpadničke vojske u Buremu u regiji Gao. Prema vojnim izvorima, ubijeno je 15 vojnika, dok je više desetaka ranjeno.

Odgovornost za napad je preuzela oružana skupina Džematu nusretul-islam vel muslimin (Džemat za pomaganje islama i muslimana) za koju se smatra da je bliska Al-Kaidi.

Drugi, odvojeni napad, dogodio se na čamac koji je navodno prevozio civile na reci Niger. U ovom napadu je ubijeno gotovo 50 ljudi. Za ovaj napad džihadske skupine nisu preuzele odgovornost i mogao bi biti isceniran od strane otpadničke vojske kako bi se za njega optužili islamisti i običan narod zastrašio i odvratio od podrške islamistima.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz