Blizu 70.000 Palestinaca na džuma-namazu u Al-Aksi

Popularno na sajtu

Uprkos brojnim poteškoćama i opstrukcijama Izraela, hiljade Palestinaca zaputile su se danas prema džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) kako bi obavili prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu.

Hiljade Palestinaca koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali od ranih jutarnjih sati prolazili su vojne kontrolne punktove između Zapadne obale i Al-Qudsa kako bi u Al-Aksi obavili redovnu zajedničku molitvu muslimana petkom.

Izraelske vlasti ranije su donijele odluku da će sa Zapadne obale u Al-Quds moći ući samo 10.000 Palestinaca koji su vakcinisani protiv korona virusa.

Izraelski vojnici su u skladu sa uputama na kontrolnim punktovima vršili provjere identiteta i potvrde o vakcinaciji.

Imam džamije poručio je da Al-Aksa pripada samo muslimanima (Anadolija)

Izraelska policija, koja je blokirala puteve u blizini Starog grada istočnog Al-Qudsa, nije dozvolila prolazak nijednom vozilu osim autobusima, dodaje Anadolija.

Nakon dugog putovanja i mnogo poteškoća, Palestinci su ispunili prostor unutar kompleksa džamije Al-Aksa, a prema podacima Uprave za vakufe u Al-Qudsu, prvi džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu klanjalo je oko 70.000 Palestinaca.

Prisjećanje na palestinske zatvorenike

Imam džamije Al-Aksa Ekrima Sa’id Sabri u današnjoj hutbi se povodom Dana palestinskih zatvorenika posebno prisjetio palestinskih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Podsjetivši na mnoge probleme i poteškoće s kojima se palestinski zatvorenici suočavaju u izraelskim zatvorima, imam Sabri je pozvao Izrael da zaustavi nasilje i represiju nad Palestincima.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište (Anadolija)

Poručio je da Al-Aksa pripada samo muslimanima i da su neprihvatljiva izraelska kršenja i uzurpiranja prava Palestinaca unutar kompleksa Al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a, s druge strane, Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse, koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz