Bolton: Talibani žele posjedovati nuklearno naoružanje

Popularno na sajtu

Trumpov bivši savjetnik za sigurnost Bolton oštro je kritizirao nedavno povlačenje SAD-a iz Afganistana. Prema njemu, preuzimanje vlasti od strane talibana dovodi do novih opasnosti po Zapad jer je talibanska vlada zainteresirana za nuklearno naoružanje.

John Bolton, bivši savjetnik za sigurnost Sjedinjenih Država, upozorava na planove talibana za posjedovanje nuklearnog oružja, za čiju izradu bi posudili tehnologiju od Pakistana. “Novi nuklearni rizici prijete u Afganistanu, ne sutra ili za 30 dana, već srednjoročno”, rekao je Bolton.

“Naše prisustvo tamo uvijek je služilo za prikupljanje informacija iz dvije problematične susjedne zemlje s nuklearnim programima, Pakistana i Irana. Naša mogućnost da nadgledamo regiju sada je smanjena povlačenjem.” Američka vlada je od 2001. znala da su i talibani zainteresirani za nuklearno oružje. “Molim vas, nemojte sada biti naivni”, rekao je Bolton. “Nisu se mukotrpno borili 20 godina da kažu: U redu, sada je dobro vrijeme da odustanemo od svojih principa.”

Bolton ističe kako bi u slučaju državnog udara u Pakistanu ”fundametalisti” mogli doći do nuklearne bombe. Preuzimanje vlasti u Afganistanu od strane talibana, Bolton smatra porazom američkog vodstva na čelu s Bidenom. Predsjednik Joe Biden držao bi se Trumpove “pogrešne” politike sporazuma s talibanima i povlačenja iz Afganistana, a zatim je upropastio ovu strategiju, rekao je Bolton za radio stanicu NPR. Rekao je i da bi se Trump sada ponašao isto kao i Biden.

Republikanac Bolton bio je američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima za vrijeme bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, a povremeno je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Trump ga je izbacio 2019. zbog razlika u mišljenjima.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz