Borbe između IDIŠ-a i talibana nastavljene: IDIŠ eliminisao dva talibanska komandanta

Popularno na sajtu

U isto vrijeme kada su mediji Islamskog Emirata Afganistana (talibani) objavili zauzimanje Waygal distrikta od mariontskog režima (detaljnije ovdje), mediji skupine „Islamska država u Hurasanu“ (IDIŠ, ISIL, ID) objavili su vijest da su pripadnici ove skupine eliminisali dva talibanska komandanta nazivajući ih nevjernicima i prilažući fotografije ubijenih, prenose aktivisti na socijalnim mrežama bliski talibanima.Fotografije su objavili zvanični IDIŠ-ovi mediji, a što se da vidjeti i po potpisu „Hurasan“, kako IDIŠ naziva svoju ispostavu u Pakistanu i Afganistanu. U opisu fotografija stoji da su ubijeni kaidi (emiri) pokreta talibana u provinciji Nangarhar.

Ubistvo talibanskih vođa je izazvalo veliku polemiku na socijalnim mrežama. IDIŠ-ove pristalice pravdaju ubistvo talibanskih vođa optužbama da navodno surađuju sa kafirskim špijunskim službama (slično optužbama protiv džihadskih skupina u Siriji), dok aktivisti bliski talibanima navode da je ovo samo klasična osveta ljudi koji su ranije najureni iz redova talibana zbog kriminala, a koji su se priključili IDIŠ-u vidjeći u tome dobru šansu za osvetu.

Ovu činjenicu je potvrdio i Mulla Ahtar Muhammed Mensur, zamjenik vođe talibana Mulla Omera Mudžahida, koji je u pismu Ebu Bekru Bagdadiju napomenuo da su pripadnici njegove (Bagdadijeve) grupe u Afganistanu „sebični i loši ljudi“ koji su zbog kriminala izbačeni iz redova talibana. Prijevod ovog pisma na bosanski jezik možete pročitati klikom na link ovde.

„Talibani su poslali pismo IDIŠ-u nazivajući ih braćom, nisu ih nazvali haridžijama, ali Adnanijev odgovor svom haridžijskom vilajetu Hurasan je bio da se ne bude milostiv prema onima koji se ne povinuju njihovoj takozvanoj državi protiv koje je (po Adnaniju, op.PV) borba nevjerstvo“, napisao je jedan od internet aktivista povodom ubistva talibanskih vođa (link ovdje).

„Bagdadijev napad na talibane, pored toliko nevjerničkih vojski u svijetu, svjedoči da je primarni cilj ove skupine borba protiv mudžahida koji su decenijama dokazali svoju žrtvu i privrženost islamu i Šerijatu“, izjavio je drugi aktivista blizak talibanima.

Bez obzira na opravdanje koje koristi za borbu protiv talibana, IDIŠ je napadom na talibane izgubio veliki broj svojih simpatizera i pristalica širom svijeta.

U prilogu su fotografije ubijenih talibanskih vođa koje su u petak objavili IDIŠ-ovi mediji, a prenijeli aktivisti bliski Islamskom Emiratu Afganistana, poput Mirwaisa Afghania, Sabiqa Jihadmala (vidi link ovdje)

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz