Četnički vojvoda Bora Čorba: Jusufspahić u medresi pjeva „Riblju čorbu“ kao molitvu Allahu

Popularno na sajtu

Novi Pazar – Osnivač i pjevač rok grupe „Riblja čorba“, pjesnik i četnički vojvoda Bora Đorđević, u četvrtak je za „Novosti“, povodom hajke i otkazivanja koncerta 28. novembra u Novom Pazaru, rekao da mu je ovakva mržnja strana.

– Nema smisla to što se dešava u Novom Pazaru – kazao je on. – Ja jesam srpski vojvoda, a Dino Merlin jeste hodža. Ali, prije svega smo muzičari! Dino Merlin je dosta dobro dočekan u Beogradu.

Đorđević naglašava da mu je čast što poznaje beogradskog “muftiju” gospodina Jusufspahića i što se u (beogradskoj) “medresi” dvije pjesme „Riblje čorbe“ pjevaju kao molitve Allahu:

– To zvuči fantastično. Radi se o „Ja je gledam kako spava“ i „Pogledaj dom svoj anđele“. Muftija Jusufspahić, divan čovjek, otpjevao ih je na arapskom jeziku u „Hajatu“, na prijemu alžirske ambasade.

Najpoznatiji srpski roker za 35 godina nikada nije zapjevao u Novom Pazaru, a u četvrtak nije mogao da ode ni u sjeverni dio Kosovske Mitrovice.

– Budući da nisam mogao u Mitrovicu, a ni u Novi Pazar, koncert „Riblje čorbe“ biće održan 28. novembra u Raški. Zato pozivam sve ljude dobre volje, bez obzira na vjeroispovest i nacionalnu pripadnost, iz Raške, Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Novog Pazara da dođu na naš nastup. Svi su dobrodošli!

Koncert „Riblje čorbe“ trebalo je da bude održan 28. novembra u dvorani „Pendik“, čiju je izgradnju, napominju lokalni mediji, finansirala Turska. Portal „Sandžak PRESS“ je poveo kampanju protiv zakazane svirke, nazivajući Boru „četničkim vojvodom koji je učestvovao na frontu tako što je pjesmom podizao moral hordama zla na prostorima bivše Jugoslavije“. Uslijedili su komentari u kojima se tražilo da se koncert zabrani, a Bori se pretilo i smrću. Organizatori su popustili pred pritiscima i otkazali koncert.

(Novosti/Sandzakpress)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz