CIA-ina propagandna strategija u Afganistanu: “Izmišljajte priče o talibanima koji progone žene”

Popularno na sajtu

Wikileaks-ov izvještaj koji je procurio 2010. godine otkrio je tajne prepiske unutar CIA-e i preporuke medijima o tome kako izmišljati vijesti o talibanskom progonu žena.

U dokumentu CIA-e se savjetuje fabrikovanje izvještaja o zlostavljanju žena od strane talibana. Cilj ovog propagandnog pristupa bio je ozakoniti rat u Afganistanu, te da se prikupi veća podrška za američku okupaciju, posebno u zemljama zapadnog javnog mnjenja.

O ovom dokumentu starom 11 godina ponovo se počelo pričati u američkoj štampi, sa sve češćim vijestima da će se talibani loše odnositi prema ženama ako dođu na vlast u Afganistanu.

Prema dokumentu koji je objavio Wikileaks, 11. marta 2010. CIA-ina podstruktura pod nazivom “Crvena soba za rješavanje problema” otkrila je propagandnu strategiju koja se počela primjenjivati jer su Sjedinjene Države za rat u Afganistanu gubile legitimitet i podršku svjetskog javnog mnijenja.

Dokument daje instrukcije američkim medijima da izmišljaju horor priče o talibanima koji maltretiraju i progone žene u Afganistanu. Ocjenjuje se da se na taj način željelo povećati uvjerenje u ispravnost ovog rata, te da će javnost odnosno narodi usmjeravati zapadne vlade u podršku okupaciji Afganistana.

U istom dokumentu se preporučuje medijima da se zanemare zločini koje su počinile NATO snage u Afganistanu nad tamošnjim civilima, te da se prema Afganistanskom narodu, posebno prema ženama, treba vrlo dobro odnositi.

U invaziji na Afganistan 2001. godine posebna pažnja posvećena je pitanju žena u Afganistanu kako bi se invazija legitimirala, a u većini medija je propraćeno da su talibani zlostavljali žene.

Šta je Wikileaks?

Wikileaks je međunarodna neprofitna organizacija koja objavljuje osjetljive dokumente zasnovane na anonimnim izvorima. Osnivač i menadžer organizacije, za koju se navodi da je objavila 10 miliona dokumenata u periodu od 10 godina, od 2006. do 2016. godine, je australijski internet aktivista Džulijan Asanž. Kristinn Hrafnsson je glavni urednik od 2018.

Wikileaksovo javno objavljivanje strogo povjerljivih i važnih diplomatskih dokumenata SAD-a 29. novembra 2010. odjeknulo je širom svijeta i nazvano je “Diplomatski 11. septembar”.

Wikileaks je također objavio mnoge povjerljive dokumente u vezi sa američkim invazijama na Afganistan i Irak i tretmanom muslimanskih zatvorenika u logoru Gvantanamo.

Wikileaks i njegov osnivač, Džulian Asanž, bili su na meti SAD-a zbog ovih aktivnosti. Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu kako ne bi bio uhapšen 2012. godine, a britanska policija ga je pritvorila 2019. godine nakon što je Ekvador ukinuo zaštitu Asanžu nakon pritiska. . Na dnevnom redu je da se pošalje u SAD.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz