Članstvo u Auto-moto savezu

Objavljeno / ažurirano:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Kakav je islamski stav o učlanjivanju u organizacije koje nude pomoć na putu. To su organizacije tipa Auto-moto savez u bivšoj JU? U Njemačkoj je to ADAC. Svakog mjeseca se plaća pretplata i u slučaju nužde na putu, oni dolaze popraviti auto ili daju novi da se poslužiš itd. Da li nam je dozvoljeno biti član ovakvog udruženja?

Odgovor:

Ve alejkumusselamu ve rahmetullah,

Nije dozvoljeno biti član ovakvih i sličnih organizacija, jer je nepoznato koliko će se sredstava uplatiti tom udruženju, niti je poznato koliko će poslije oni uložiti u slučaju neke nezgode na putu. Ovakav oblik poslovanja nije dozvoljen, jer je Poslanik s.a.v.s. zabranio trgovinu sa nepoznanicom i varljivošću, gdje je neminovno da će neko od dvije strane biti na gubitku, ili će član mnogo više uplatiti, ili će udruženje mnogo više troškova (u slučaju veće nesreće) podnijeti za člana koji je možda tek učlanjen i nije uplatio ni dvije članarine.

Allah najbolje zna!

We sselamu alejkum!

NOVO NA SAJTU

Libijski tagut Haftar hvali murdžije i poziva ih da ne pokazuju...

0
Libijski zločinac general Halifa Haftar prošle sedmice posjetio je medhalijske brigade koje ratuju u njegovim redovima, poručujući im da ne pokažu milost u napadima...

Preporučeni sadržaj

Islamske teme