Čorokotovo ulje – primjena i receptura

Popularno na sajtu

ČOROKOTOVO ULJE JAČA IMUNITET

Znaci oslabljenog imuniteta:

– česte infekcije i upale,

– slabost, iscrpljenost i umor

Imunitet omogućava organizmu da prepozna strana tijela te ga štiti od njihovog štetnog djelovanja. Ovdje se najčesće radi o bakterijama, virusima i parazitima. Ako naš imuni system besprijekorno funkcionira vrlo je vjerovatno da nećemo ozbiljno oboljeti čak ni u slučaju da smo direktno izloženi utjecaju raznih uzročnika bolesti, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Oslabljen imunitet dovodi do čestih infekcija, dok je njegova hiperaktivnost preduslov za nastajanje alergija i autoimunih bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo). Stoga uravnotežen imuni sistem predstavlja osnovu za zdravo funkcionisanje organizma i održavanje zdravlja.

Dosadašnja istraživanja čorokotovog ulja pokazuju da se njegovo višestrano djelovanje na razna oboljenja proteže najvećim dijelom upravo putem jačanja (stimuliše rast T- i B-limfocita) i regulacije imunog sistema (imuno-modulatorno dejstvo). Zbog njegovog izuzetno povoljnog dejstva na imunitet koji ima ključnu ulogu pri očuvanju zdravog organizma, čorokotovo ulje je preporučljivo kao podloga svim, u nastavku, navedenim recepturama.

Imunitet trebate potpomagati ako:

•   se često osjećate umorno i bez snage

•   ste često prehlađeni ili skloni infekcijama

•   imate hronična oboljenja

•   se ne hranite zdravo

•   se ne krećete dovoljno

•   ste na poslu izloženi velikim fizičkim opterećenjima ili se profesionalno bavite sportom

•   uzimate mnogo lijekova

•   malo spavate i imate stresnu svakodnevnicu

Receptura za jačanje imuniteta:

Ova receptura predstavlja podlogu svim ostalim u nastavku navedenim recepturama.

Uzimajte čorokotovo ulje 3 puta na dan prije jela ili zu jelo po jednu supenu kašiku (djeca po jednu čajnu kašiku).

Preventivno, u cilju održavanja jakog imuniteta se uzima jedna supena kašika dnevno prije doručka (djeca uzimaju jednu čajnu kašiku). Preventiva je preporučljiva naročito u zimskom periodu i situacijama u kojima smo izloženi stresu (stres utiče na slabljenje imuniteta).

Ulje se treba uzimati najmanje 8 sedmica da bi se osjetili prvi efekti na imunitet, a preoprucljivo je dugorocnije uzimanje narocito kod ljudi izlozenih permanentnom stresu i sa sklonostima nezdravoj ishrani.

DJELOVANJE ČOROKOTOVOG ULJA NA ALERGIJE

Alergije predstavljaju nekontrolisanu i prekomjernu reakciju našeg imunog sistema na inače bezopasne supstance iz naše okoline. Mehanizmi imunog sistema imaju ulogu da prepoznaju strane i potencijalno štetne supstance (najčešće su to različite bakterije, virusi i paraziti) te da ih neutrališu ili eliminiraju čime štite nas organizam od raznih oboljenja. Ali ako imuni sistem počne da identificira bezopasne stvari iz naše okoline kao štetne, npr. cvijetni polen, te aktivira imunološke reakcije, koje često mogu biti vrlo burne i opasne, onda govorimo o alergijama.

Čorokotovo ulje daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija koju je sproveo njemački imunolog dr. Schleicher se bilježi da je čorokotovo ulje kod 85% od 600 stotina alergičara pokazalo uspješne rezultate (http://www.praxis-schleicher.de/allergien).

Zbog svog hemijskog sastava, koji uključuje nezasićene masne kiseline, Timokinon, Nigellon, beta-sitosterin itd. čorokotovo ulje pokazuje u vrlo kratkom vremenu povoljan učinak i na astmu.

Receptura kod alergija

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda u kojem cvatu biljke na koje smo alergicni, kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije polena u zraku.

3 x dnevno 1 supena kasika, najbolje neposredno prije jela ili uz jelo.

Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos mesa, kafe, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem. Kome je ovo teško neka razmisli o izreci velikog znalca na području prirodne medicine, časne sestre Hildegard von Bingen: „Za svaku bolest postoji lijek, ali ne i za svakog pacijenta“.

Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se u roku od nekoliko mjeseci ili par godina riješili skoro svih simptoma alergije.

HIPERTENZIJA-POVIŠEN KRVNI PRITISAK

Hipertenzijom ili povišenim krvnim pritiskom se prema opšte prihvaćenim kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatraju vrijednosti sistoličkog arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg i/ili dijastoličkog arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg, dobivene u tri uzastopna, adekvatna mjerenja tokom 1-3 sedmice.

Kod povišenog krvnog pritiska povećan je pritisak krvi u krvnim sudovima što može dovesti do ozbiljnih oštećenja arterija i organa koje arterije snabdijevaju krvlju, u najčešćim slučajevima se ovdje radi o srcu i mozgu (koronarne i cerebro-vaskularne bolesti). Ova bolest predstavlja jedan od glavnih rizika za nastanak bolesti poput angine pectoris i srčanog infarkta, moždanog udara i hronične bubrežne bolesti.

Povišen krvni pritisak zna biti često čak i dužim vremenskim razdobljima bez alarmantnih simptoma zbog čega i jeste iznimno opasan, jer se oboljele osobe ne osjećaju bolesnim i iz toga razloga ne kontrolišu svoje zdravstveno stanje. Čak i kod osoba koje znaju da imaju visok krvni pritisak često fali motivacija za liječenjem jer ne osjećaju direktne tegobe.

U težim slučajevima ili ako osobe vrlo osjetljivo reaguju na povišen krvni pritisak mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

•   Glavobolja (uglavnom u jutarnjim satima)

•   Zujanje u ušima

•   Nesvjestica

•   Osjećaj nedostatka vazduha

•   Lupanje srca

•   Izraženo crvenilo u licu

Nemojte brinuti zbog lošeg rezultata jednog mjerenja krvnog pritiska, jer pravu sliku vašeg krvnog pritiska daje tek prosječna vrijednost izvedena iz redovnih mjerenja tokom dužeg vremenskog perioda.

Na povoljno dejstvo čorokotovog ulja po pitanju krvnog pritiska ukazuju iskustva iz tradicionalne medicine kao i novije naučne publikacije (Dehkordi FR, 2008; Ali BH, 2003; Zaoui A, 2000).

Receptura i savjeti kod hipertenzija

U maloj posudi dobro promiješati 1 kašiku praška od čorokotovog sjemena, 2 kašike meda i 1 česno sitno ribanog bijelog luka.

Upotreba: Smjesu uzimati friško pripremljenu, 40 dana, svako jutro prije doručka.

Paralelno s tim je potrebno uzimati i po jednu kašiku hladno presovanog nefiltriranog čurokotovog ulja prije svakog obroka.

Preporučuje se istovremeno uzimanje i drugih prirodnih sredstava za snižavanje pritiska, npr. bijelog gloga (koriste se cvijet i listovi oko cvijeta) koji važi za univerzalni prirodni lijek za spuštanje krvnog pritiska. Glog djeluje na simpatikus čime smanjuje napetost i tonus krvnih žila. On uravnotežuje srčanu akciju i uklanja simptome poput pojačanog osjećaja lupanja ili preskakanja srca. Koristi se tijekom nekoliko mjeseci. Uz to se mogu koristiti i čaj od žare koji ima diuretsko djelovanje (potiče stvaranje mokraće čime se uklanja višak vode iz organizma).

Krećite se mnogo i izbjegavajte stres. Naučno je dokazano da čak i svakodnevne šetnje od nekih sat vremena uveliko smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Pokušajte umanjiti tjelesnu težinu ukoliko ste gojazni.

Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos soli, mesa, kafe, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem.

Visok krvni pritisak može biti prouzrokovan i stresom. U tom slučaju je preporučljivo eterično ulje jasmina čije pare je dobro udisati i valerijane koja se može uzimati oralno ili kombinaciju ovih dvaju metoda.

Čorokotovo ulje – holesterol

U današnje vrijeme se vodi nemilosrdna “borba” između pristalica teorije o “holesterolu ubici” i pristalica teorije o holesterolu kao sastavnom, neophodnom i bezopasnom dijelu našeg metaboličkog sistema. Na jednoj strani imamo konvencionalnu medicinu i farmaceutsku industriju koje bez sumnje najviše profitiraju od lijekova za snižavanje holesterola (radi se o milijardama eura) te investiraju ogroman novac u svrhu pokazivanja ispravnosti njihovih teza, a na drugoj strani imamo alternativce koji se također sa masom dokaza suprotstavljaju konvencionalnoj teoriji “Holesterola ubice”.

Jedan od njih je i Prof. dr. med. Walter Hartenbach, autor intrigantne knjige: Laž o holesterolu” u kojoj se, prema Hartenbach-ovim tvrdnjama, govori o jednoj od najvećih prevara u području savremene medicine, a koja se temelji na neistinitim tvrdnjama o holesterolu, nastalim pod uticajem farmaceutske industrije (najjače industrije poslije vojne industrije).

Prema njegovim navodima mnoge farmaceutske kompanije izdvajaju ogroman kapital za pogrešno prikazivanje naučnih studija kojima manipulišu mase i time otvaraju liječnicima vrata da produkte ovih firmi reklamiraju kao prijeko neophodne za zdravlje što ovim firmama na posljetku donosi enormnu korist.

Hartenbach navodi brojke od 50 do 75 miliona eura po statistici, koje se prosječno izdvajaju samo da bi se holesterol proglasio odgovornim za pojavu srčanog infarkta (činjenica koja se, međutim, ne može potvrditi niti jednom znanstveno-medicinskom studijom). Više o ovome mozete naći u knjizi “LAŽ O HOLESTEROLU, bajka o lošem holesterolu”, izdavača EruditA-e Zagreb, 2004.

Bilo kako bilo čorokotovo ulje, sudeći prema naučnim publikacijama, utiče na snižavanje koncentracije holesterola u krvi, a za razliku od konvencionalnih lijekova nema negativnih sporednih dejstava. Ako se o sporednim dejstvima u ovom slučaju može govoriti onda su ona u svakom slučaju pozitivna za zdravlje a ne negativna. Osim uticaja na razinu holesterola u krvi čorokotovo ulje u naučnim studijama pokazuje i anti-aterogeno dejstvo, tj. sprečava zadebljavanje i ukrućivanje krvnih sudova, a samim time utiče preventivno na visok krvni pritisak i kardio-vaskularne bolesti (npr. srčani ili moždani udar).

Receptura kod holesterola

3 x dnevno 1 supena kašika čorokotovog ulja, po mogućnosti neposredno prije jela ili uz jelo.

Krećite se mnogo. Naučno je dokazano da čak i svakodnevne šetnje od nekih sat vremena uveliko smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Pokušajte umanjiti tjelesnu težinu ukoliko ste gojazni.

Izbjegavajte ili smanjite u Vašoj ishrani unos mesa, kafe, alkohola, slatkiša, alkohola i gaziranih pića, a obogatite ishranu sa friškim voćem i povrćem.

Kao propratnu terapiju preporučujemo također i redovno uzimanje ribljeg ulja i to 1 supenu kašiku ujutro i popodne. Nakon svaka dva mjeseca redovnog uzimanja potrebno je napraviti pauzu od mjesec dana. Oprez: omega-3 kiseline brzo oksidiraju čime riblje ulje gubi djelotvornost. Riblje ulje u obliku granulata ili u kapsulama je otpornije na oksidaciju.

Primjena čorokotovog ulja kod dijabetesa (šećerne bolesti)

Povišen nivo glukoze u krvi, usljed nedostatka inzulina, hormona kojeg proizvodi gušterača (pancreas), uzrokuje bolest dijabetes mellitus u narodu poznatoj kao šećerna bolest.

Radi se o oboljenju koje vrlo učestalo među evropskim satnovništvom. Samo u Njemačkoj je broj dijabetičara između 1980. i 2010. godine porastao sa 153 na 285 miliona.

Simptomi dijabetesa nisu uvijek očiti i može proći dosta vremena dok se ne razviju. Dijabetes se može imati mjesecima ili čak godinama i ne biti svjestan oboljenja ili ne imati jasne simptome dijabetesa. Razumijevanje mogućih simptoma dijabetesa može dovesti do rane dijagnoze i liječenja. Ako imate bilo koji od sljedećih znakova i simptoma dijabetesa, posjetite doktora:

•   gubitak tjelesne težine

•   jaka glad i žeđ

•   slabost i umor

•   učestalo mokrenje

•   slabljenje vida

Postoje dva osnovna oblika dijabetesa, a to su dijabetes tipa I i dijabetes tipa II.

DIJABETES TIPA I

Najčešće se javlja od 11 do 30 godine života, ali se može javiti i u dugoj starosnoj dobi. Obilježje dijabetesa tipa I je: beta stanice gušterače, koje proizvode inzulin, postupno propadaju, sve dok ne dođe do potpunog nedostatka inzulina, što uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi, koji se potom izlučuje putem urina.

DIJABETES TIPA II

90 % dijabetičara boluje od dijabetesa tipa II. Kao i kod tipa I uzrok bolesti je nedovoljno lučenje inzulin. Uzroci bolesti tipa II, mogu biti posljedice nekih drugih bolesti ili oštećenja gušterače, hormonski poremećaji, genetička predispozicija, uporaba lijekova koji mogu povećati opasnost od pojave bolesti, pušenje i gojaznost. Bolest se najčešće javlja nakon 60 godine života, ali su česti i slučajevi bolesti i između 40 i 60 godine života.

Diajabetes u narodnoj medicini

U narodnoj medicini se čorokotovo ulje koristi i kod dijabetesa. Također i moderna naučna istraživanja ukazuju na njegovu djelotvornost u pogledu tretmana dijabetičkih simptoma. Trenutno se istražuju mehanizmi i aktivne supstance putem kojih čorokot djeluje na smanjenje nivoa glukoze u krvi. Pretpostavlja se da djeluje tako što pankreatične beta-ćelije štiti od oksidativnog stresa, ali ih i stimuliše na pojačanu proizvodnju inzulina. Osim toga postoje ukazi na povoljno dejstvo kod dijabetesom prouzrokovane periferne neuropatije.

Receptura kod dijabetesa:

Ukoliko samo korištenje čorokotovog ulja 3 puta dnevno 1 supena kašika, prije jela ne pokaže očekivane rezultate preporučujemo sljedeće:

1 čašu praška od čorokotovog sjemena, 1 čašu sitno mljevenog omana (neki ga zovu i inula) i 1 čašu sitno mljevenog origana staviti u posudu. Koru nara (neprskanog nara) krupno razdrobiti i ostaviti da se suši 24 sata, a potom sitno samljeti i pomiješati sa ostalim sastojcima. Mješavinu čuvati na hladnom i suhom mjestu.

UPOTREBA: Uzimati po jednu kašiku ove mješavine 15 minuta prije svakog obroka. Nakon četiri sedmice redovnog uzimanja, količinu postepeno smanjivati. Paralelno s tim je preporucljivo nastaviti sa uzimanjem 1 kašike hladno presovanog nefiltriranog čorokotovog ulja prije svakog obroka.

OPREZ: Kod nekih pacijenata šećer može naglo spasti i dostići preniske vrijednosti (hipoglikemija). Stoga se preporučuju redovne ljekarske kontrole.

Također je za dijabetičare vrlo preporučljivo povećati unos magnezija u organizam. Namirnice koje sadrže dosta magnezija su grah, riba, spinat, orasi, banane, narandže …

Preporučujemo također svima koji imaju mogućnost, da nabave čaj od latinoameričkog gorkog krastavca (Momordica charantia) na čije povoljno dejstvo u pogledu dijabetesa ukazuju mnogobrojne naučne publikacije.

Izvor: http://curekot-nigella-sativa-crni-kim.blogspot.com

Preporučujemo: Ćurekut – čudotvorni lijek za sve bolesti

Ključne riječi: {tortags,3986,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz