Najzdravija namirnica: Kokosovo ulje poput majčinog mlijeka

Popularno na sajtu

Kokosovo ulje je odlično i kao ulje za masažu te njegu kože. Pravi barijeru protiv infekcija, čini kožu mekšom, povoljno je za sprječavanje stvaranje bora i staračkih pjega. Kokosovo ulje ima nevjerovatnu hranjivu vrijednost i farmakološko djelovanje. Nažalost, je dugo bilo obezvrijeđeno i zaboravljeno u modernoj medicini, ali se u novije vrijeme ova nepravda polako ispravlja te se kokosovo ulje vraća u upotrebu. Ne samo da je najzdravije, već je i fantastična prehrambena namirnica.


Kokosovo ule je dobilo negativnu reklamu, kao i ostale zasićene masnoće, iz političkih i ekonomskih razloga, piše Net. Zasićene masnoće su proglašene nezdravima kako bi se uspješnije prodavalo rafinirano sojino i kukuruzno ulje, koja su zapravo štetna zbog visokog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina koje lako oksidiraju (užegnu) i izazivaju brojne ‘moderne’ bolesti.

Ključan sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas na taj način povoljno za zaštitu od velikog broja infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se nalazi još jedino u majčinom mlijeku gdje sačinjava životno važan sastojak, za  zaštitu dijeteta od raznih infekcija dok mu vlastiti imunološki sistem još nije potpuno razvijen.

(Vijesti.ba)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz