Upozorenje za vegetarijance: Ne jedete li meso prijete vam krvni ugrušci

Popularno na sajtu

24SI – Mesojedi obolijevaju od krvožilnih bolesti češće nego vegetarijanci, ali vegani ipak nisu imuni na njih. Njihovom režimu ishrane nedostaje mnogo nutrijenata bez kojih tijelo ne može zdravo funkcionisati.

Vegani ne jedu niti oblače proizvode životinjskog porijekla. To znači da osim što izbjegavaju meso ne jedu jaja, mlijeko i mliječne proizvode, pa čak ni med, prenosi Net.

Izbjegavajući svu hranu životinjskog porijekla izloženi su povišenom riziku od razvijanja krvnih ugrušaka i ateroskleroze, koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar, tvrde američki autori u magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Iako su mesojedi poznatiji po čestom obolijevanju od krvožilnih bolesti nego vegetarijanci, vegani nisu imuni na njih. Veganskom režimu ishrane nedostaje mnogo nutrijenata bez kojih naše tijelo ne može zdravo funkcionisati, kao što su željezo, cink, vitamin B12 ili omega-3 masne kiseline. I iako uravnotežena veganska ishrana može pružiti dovoljno proteina, ne može se isto reći za masnoće i masne kiseline. Upravo zato vegani imaju povišen nivo  homocisteina i smanjen nivo dobrog holesterola HDL-a –oba predstavljaju faktor rizika za srčane bolesti.

Voditelj istraživanja dr. Duo Li zaključuje kako bi vegetarijanci i vegani trebali unositi više omega-3 masnih kiselina i vitamina B12 kako bi se mogli oduprijeti rizicima od razvijanja krvožilnih bolesti.

(24SI)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz