Devet država Kijevu šalju vojnu pomoć ‘bez presedana’

Popularno na sajtu

Grupa od devet država, uključujući Veliku Britaniju, Poljsku i Nizozemsku, obećala je u četvrtak, poslije sastanka u Estoniji, kako će nastaviti pružati još veću vojnu pomoć Ukrajini, uključujući glavne borbene tenkove, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Obavezujemo se kako ćemo zajednički nastojati isporučiti donacije bez presedana, uključujući glavne borbene tenkove, tešku artiljeriju, sisteme protuzračne odbrane, municiju i borbena vozila pješadije za odbranu Ukrajine“, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Saopćenje ministara odbrane Velike Britanije, Estonije, Poljske, Latvije i Litvanije, kao i predstavnika Danske, Češke, Nizozemske i Slovačke poslije sastanka u Estoniji, objavljeno je na web stranici britanske Vlade.

Stinger i Brimstone

Pomoć će uključiti desetke sistema protuzračne odbrane Stinger, protuavionske topove S-60, mitraljeze, kao i obuku ukrajinskih vojnika, prenosi je Reuters.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace je prethodno u vojnoj bazi Tapa u Estoniji najavio kako Velika Britanija planira poslati 600 projektila Brimstone u Ukrajinu kao podršku toj državi u borbi protiv Rusije.

Ta odluka je donijeta uoči ključnog sastanka o slanju oružja za Kijev koji je zakazan za petak u Njemačkoj.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz