Francuska pozvala Kinu da prekine masovno pritvaranje muslimana

Peking u logorima na zapadu svoje teritorije drži više od milion Ujgura i drugih etničkih manjina, većinom muslimana.

Popularno na sajtu

Francuska je pozvala Kinu da obustavi nasumično masovno privođenje u Xinjiangu, na sjeverozapadu zemlje, gdje je više od milion muslimana, uglavnom Ujgura, nalazi u, kako Peking predstavlja, “centrima za profesionalnu obuku”.

“Pozivamo kineske vlasti da prekinu masovno arbitrarno privođenje u logore i da pozovu Visoki komesarijat Ujedinjneih naroda za ljudska prava da posjeti Xinjiang u najkraćem roku, kako bi izvijestio o stanju u toj regiji”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Agencija navodi da se iz povjerljivih dokumenata Vlade Kine, koji su protekle sedmice dospjeli u javnost, vidi da Peking u logorima na zapadu svoje teritorije drži više od milion Ujgura i drugih etničkih manjina, većinom muslimana, prisiljenih da se odreknu svog jezika i vjere, a izloženi su političkoj indoktrinaciji kroz “učenje pravilnog ponašanja”.

Skripta za razgovor s djecom

The New York Times je ranije objavio tajne dokumente koji pokazuju kako Kina prisiljava muslimansku manjinsku grupu Ujgura u kampove, kako bi kineski zvaničnici trebali komunicirati s djecom čiji su roditelji odvedeni te koliko je predsjednik Xi Jinping bio uključen u kreiranje ovakve politike.

Američki list navodi da je Xi utjecao na Komunističku partiju da koristi “organe diktature” kako bi premjestio milione pripadnika manjinske grupe Ujgura u kampove na zapadu Kine te je naveo rat SAD-a protiv terorizma nakon napada 11. septembra 2001. godine kao primjer kako ograničiti građanske slobode.

Govori Xija, koji su navedeni u dokumentima, pokazuju njegovu opsjednutost terorizmom nakon što su pripadnici Ujgura napali željezničku stanicu 2014. godine, pri čemu je poginula 31 osoba.

Xi je tražio da se prema grupi “apsolutno ne pokazuje milost”, kako bi se pobijedili “terorizam i separatizam”.

Ujguri i druge manjinske grupe čine milione stanovništva u ruralnoj zapadnoj Kini, koja graniči s Pakistanom i Afganistanom, gdje su muslimani većinska populacija.

The New York Times objavio je skriptu u kojoj su navedene instrukcije za kineske zvaničnike kako da pričaju sa studentima koji se vraćaju kući sa fakulteta i otkrivaju da su njihove porodice nestale.

Prema dokumentima, treba im se reći da članovi njihovih porodica nisu kriminalci, ali da ne mogu otići iz kampa te da bi, ukoliko studenti naprave probleme zbog toga, njihov boravak u kampovima mogao biti produžen.

“Siguran sam da ćeš ih podržati, jer je to za njihovo dobro, a također i za tvoje dobro”, navodi se šta treba reći.

‘Školarina i ishrana su besplatni’

Zvaničnici su se trebali praviti i da je stanje u kampovima bolje nego u domovima Ujgura te reći članovima porodica i studentima da je “školarina za njihovo studiranje besplatna, kao i njihova hrana i troškovi smještaja”.

Nije poznato koliko ljudi se drži u kampovima, al a ktivističke grupe navode da postoji najmanje 465 kampova.

Kampovi imaju različite namjene, neki su radni kampovi, neki zatvori, a drugi logori.

Bivši zatvorenici rekli su da su vlasti na njima vršili medicinske eksperimente i prisiljavali ih da pjevaju propagandne pjesme kako bi dobili hranu, dok su žene silovane.

Mnoge druge zemlje su već pozvale Kinu da omogući stručnjacima UN-a posjetu logorima, kako bi nezavisno procijenili stanje u njima.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz