Guardian: Neslaganje kralja Salmana i njegovog nasljednika

Napetosti su se dramatično povećale kad je saudijski kralj bio u Egiptu, a zbog odluka koje je prestolonasljednik Bin Salman donio za vrijeme njegovog odsustva.

Popularno na sajtu

Britanski list The Guardian izvještava da su uočeni sve prisutniji pokazatelji potencijalnog raskola između saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza i njegovog nasljednika Mohammeda bin Salmana.

Napetosti su se dramatično povećale krajem februara, kad je saudijski kralj bio u Egiptu kako bi učestvovao na samitu EU-a i Arapske lige, a zbog odluka koje je prestolonasljednik donio za vrijeme njegovog odsustva, pojašnjava The Guardian.

List prenosi od neimenovanog izvora da su savjetnici upozorili kralja Salmana tokom njegove posjete Egiptu da je u opasnosti od mogućeg poteza protiv njegove vladavine. Njegova pratnja bila je toliko uznemirena da su doveli novi sigurnosni tim iz Saudijske Arabije tokom kraljevog boravka u Egiptu kako bi zamijenili postojeće osiguranje.

List dodaje da je novi sigurnosni tim sastavljen od 30 pažljivo odabranih lojalista iz Ministarstva unutrašnjih poslova, a da je taj korak preduzet kao dio brzog odgovora i zbog zabrinutosti da su pojedini pripadnici iz prvog tima možda lojalni princu, naveo je izvor.

Kraljevi savjetnici također su otpustili egipatske pripadnike osiguranja koje su postavile egipatske vlasti kako bi pazili na saudijskog kralja tokom posjete.

Indikativno odsustvo

Isti izvor kaže da su se trzavice između Salmana i njegovog nasljednika jasno pokazale kad se princ nije pojavio među osobama pozvanim da dočekaju kralja na aerodromu u Rijadu po povratku iz Egipta.

Britanski list navodi da je saudijski prestolonasljednik, koji je bio imenovan “zamjenikom kralja” tokom putovanja u Egipat, što je uobičajena praksa u državi, donio odluku o dvije velike kadrovske promjene u odsustvu svog oca. Među njima je imenovanje prve žene ambasadora u SAD-u, princeze Reemae bint Bandar bin Sultan, i imenovanje svog brata Khalida bin Salmana zamjenikom ministra odbrane, nakon što je obavljao funkciju ambasadora u Washingtonu.

Također se navodi da je prestolonasljednik napravio izmjene bez znanja kralja, koji je zajedno sa svojim savjetnicima saznao za rekonstrukcije posredstvom televizije. Salmana je posebno razljutio preuranjen potez da se njegov sin Khalid imenuje na tako visoku poziciju.

Kraljevi saradnici pozivali su kralja da se više uključi u donošenje odluka u Kraljevini kako bi spriječio prestolonasljednika da preuzme više moći.

Osim spomenutih pokazatelja neslaganja, princ i kralj već su se ranije razišli u vezi sa značajnim pitanjima iz vanjske politike, rekao je izvor, između ostalog, na pitanju ratnih zarobljenika u Jemenu, odgovoru Saudijske Arabije na proteste naroda u Sudanu i Alžiru, kao i stavu Kraljevine prema trenutnom razvoju situacije u palestinsko-izraelskom sukobu.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz