Hapšenja u Uzbekistanu zbog praktikovanja Islama ne prestaju

Popularno na sajtu

Na hiljade muslimana u Uzbekistanu su u zatvoru zbog navodnog “vjerskog ekstremizma”, kao dio plana trenutne vlade o obračunu sa muslimanima koji praktikuju svoju vjeru izvan džamija koje je vlada odobrila.

Najmanje 12.800 ljudi – uključujući i branioce ljudskih prava, nezavisne novinare i aktiviste – je zatvoreno od 2002. godine, stoji u izvještaju Inicijativne Grupe Nezavisnih Branioca Ljudskih Prava, objavljenog početkom ove godine.

Navodi se da je samo tokom 2015. godine, najmanje 300 muslimana uhapšeno i osuđeno.

Izvještaj se zasniva na hiljadama dokumenata, saopštenjima iz prve ruke od strane aktivista širom Uzbekistana, te intervjuima sa porodicama i bivšim zatvorenicima, prikupljanih od 2002. godine – izjavio je šef grupe Surat Ikramov.

“Brojka može biti malo veća, ali ni u kom slučaju manja”, rekao je za Al Jazeeru.

Bivšom sovjetskom državom, koja broji 31 miliona stanovnika, vlada predsjednik Islam Karimov, bivši komunistički funkcioner, poznat po svojoj represivnoj i diktatorskoj politici.

77-godišnji lider, koji je bio na čelu države još prije nego što se Uzbekistan odvojio od Sovjetskog Saveza 1991. godine, smatra muslimanske grupe i političke stranke kao veliku opasnost za svoju vladavinu.

Većina zatvorenika se zlostavlja, muči, i za najmanja kršenja pravila zatvorske kazne im se produžuju, navodi se u izvještaju.

Zabranjeno obavljanje namaza

U nekim zatvorima se zatvorenim muslimana zabranjuje obavljanje namaza i čitanje Kur'ana, te su prisiljeni da umjesto toga pjevaju nacionalnu himnu Uzbekistana, rekao je Ikramov, koji je izbjegao napad maskiranih muškaraca 2003. godine.

U izvještaju se dalje navodi da osuđujuća presuda neke osobe uzrokuje niz drugih hapšenja, ispitivanja, i daljih osuđivanja članova porodice, komšija, prijatelja i poslovnih partnera. Osumnjičeni muslimani se rutinski izručuju ili pak otimaju od strane uzbekistanskih agenata bezbjednosti iz Rusije i drugih bivših sovjetskih država – iako su neki od njih promijenili svoje državljanstvo i tražili azil.

Vlada Karimova ne toleriše političke opozicije i proganja grupe za građanska i ljudska prava, i nezavisne medije, također stoji u izvještaju.

Masivna hapšenja i osude muslimana počele su krajem 90-ih, nakon navodnog pokušaja atentata na Karimova, a pojačana su 2005. godine, nakon što su vladine trupe ubile stotine muslimanskih demonstranata u gradu Andijon na istoku zemlje.

I pored toga što više od 70 godina zemljom vladaju komunistički ateisti, ne mogu iskorijeniti Islam u Uzbekistanu, gdje su stoljećima cvjetali centri islamskog učenja. Jedan od njih je Buhara, rodno mjesto imama Buharije, rahimehullah.

Iako su boljševici nakon njihovog dolaska istrijebili islamske učenjake i zamijenili arapsko pismo sa ćirilicom, to nije spriječilo uzbekistance da prestanu sa pridržavanjem islamske tradicije i obavljanjem namaza – u većini slučajeva tajno.

 

Izvor: Al Jazeera English
Prijevod i obrada: Put Vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz