Holandija priznala da su njene snage u Iraku 2015. ubile 70 civila, među kojima 23-oje djece

Imali smo pogrešne i nepotpune informacije o određenim lokalitetima i metama, rekla je ministrica odbrane Ank Bijleveld.

Objavljeno / ažurirano:

Holandske vlasti priznale su da je u protivterorističkoj operaciji koju je holandska vojska izvela 2015. u Iraku poginulo najmanje 70 civila.

Holandska ministrica odbrane Ank Bijleveld saopćila je da su tačni raniji medijski izvještaji da je 70 civila poginulo u zračnom napadu koji su holandske snage u okviru međunarodne koalicije za borbu protiv snaga grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) izvele 3. juna 2015. u Al-Hawiji, u iračkoj pokrajini Kirkuk, prenijela je Anadolija.

Također je priznala da su najmanje četiri civila poginula u protivterorističkoj akciji koju su holandske snage izvele 21. septembra 2015. u iračkom Mosulu.

‘Nije korištena nezakonita sila’

Tada je pogođena porodična kuća za koju se mislilo da je skrovište pripadnika ISIL-a.

“Veoma smo tužni zbog stradanja civila. Protivteroristička operacija bila je opravdana, ali smo imali pogrešne i nepotpune informacije o određenim lokalitetima i metama. U ratnim uvjetima nemoguće je apsolutno eliminirati rizik stradanja civila”, navela je Bijleveld u saopćenju.

Ističući da vojni piloti aviona F-16 snose samo individualnu odgovornost u slučaju kad lično krše pravila, Bijleveld je kazala da je istragom Ministarstva odbrane utvrđeno da piloti u slučaju napada u Iraku ne snose odgovornost za stradanje nevinih civila jer nisu koristili nezakonitu silu.

Bijleveld je rekla da je holandsko Ministarstvo odbrane još 2015. znalo za civilne žrtve u Iraku te je optužila svoju prethodnicu Jeanine Hennis da je pogrešno informirala holandski parlament.

Holandski mediji NOS i NRC sredinom oktobra objavili su vijest o stradanju civila u napadu koji su holandske snage izvele u Al-Hawiji.

Među poginulima najmanje 23-oje djece

Isti izvori tvrde da je to bio najkrvaviji napad koji je međunarodna koalicija izvela tokom rata protiv ISIL-a u Iraku i da je Al-Hawija u potpunosti devastirana.

Meta napada bila je fabrika za proizvodnju oružja u čijem su kompleksu bili izbjeglički kampovi.

Stotine civila su ranjene, a među poginulima je bilo najmanje 23-oje djece.

Holandsko tužilaštvo još je prošle godine istražilo taj slučaj i saopćilo da nema osnove za daljnje provođenje istrage.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Preporučeni sadržaj

Dokaz da šije ne vjeruju u Kur'an: Mula Hajderi o šiijskom...

0
Kada je u pitanju šijitska sekta, mnogi muslimani su obmanuti i nisu svjesni nevjerstva ove sekte. Ovome doprinosi blagonakloni stav Islamske zajednice prema šiizmu, kao i medijska propaganda koju vrše šijitske misinarske službe na našim prostorima, ali i na nivou čitavog ummeta.

Islamske teme