Holandija priznala da su njene snage u Iraku 2015. ubile 70 civila, među kojima 23-oje djece

Imali smo pogrešne i nepotpune informacije o određenim lokalitetima i metama, rekla je ministrica odbrane Ank Bijleveld.

Popularno na sajtu

Holandske vlasti priznale su da je u protivterorističkoj operaciji koju je holandska vojska izvela 2015. u Iraku poginulo najmanje 70 civila.

Holandska ministrica odbrane Ank Bijleveld saopćila je da su tačni raniji medijski izvještaji da je 70 civila poginulo u zračnom napadu koji su holandske snage u okviru međunarodne koalicije za borbu protiv snaga grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) izvele 3. juna 2015. u Al-Hawiji, u iračkoj pokrajini Kirkuk, prenijela je Anadolija.

Također je priznala da su najmanje četiri civila poginula u protivterorističkoj akciji koju su holandske snage izvele 21. septembra 2015. u iračkom Mosulu.

‘Nije korištena nezakonita sila’

Tada je pogođena porodična kuća za koju se mislilo da je skrovište pripadnika ISIL-a.

“Veoma smo tužni zbog stradanja civila. Protivteroristička operacija bila je opravdana, ali smo imali pogrešne i nepotpune informacije o određenim lokalitetima i metama. U ratnim uvjetima nemoguće je apsolutno eliminirati rizik stradanja civila”, navela je Bijleveld u saopćenju.

Ističući da vojni piloti aviona F-16 snose samo individualnu odgovornost u slučaju kad lično krše pravila, Bijleveld je kazala da je istragom Ministarstva odbrane utvrđeno da piloti u slučaju napada u Iraku ne snose odgovornost za stradanje nevinih civila jer nisu koristili nezakonitu silu.

Bijleveld je rekla da je holandsko Ministarstvo odbrane još 2015. znalo za civilne žrtve u Iraku te je optužila svoju prethodnicu Jeanine Hennis da je pogrešno informirala holandski parlament.

Holandski mediji NOS i NRC sredinom oktobra objavili su vijest o stradanju civila u napadu koji su holandske snage izvele u Al-Hawiji.

Među poginulima najmanje 23-oje djece

Isti izvori tvrde da je to bio najkrvaviji napad koji je međunarodna koalicija izvela tokom rata protiv ISIL-a u Iraku i da je Al-Hawija u potpunosti devastirana.

Meta napada bila je fabrika za proizvodnju oružja u čijem su kompleksu bili izbjeglički kampovi.

Stotine civila su ranjene, a među poginulima je bilo najmanje 23-oje djece.

Holandsko tužilaštvo još je prošle godine istražilo taj slučaj i saopćilo da nema osnove za daljnje provođenje istrage.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz