Idlib: U napadu sirijskih režimskih snaga jedan turski vojnik ubijen, trojica ranjena, Turska žestoko uzvratila

Jedan je turski vojnik je ubijen i trojica ranjena u napadu sirijskih režimskih snaga na njihovu osmatračnicu.

Objavljeno / ažurirano:

Turske oružane snage žestokim napadima na položaje snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odgovorile su na jučerašnji napad na kontrolni punkt u Idlibu, prenosi Anadolija.

Snage Assadovog režima u četvrtak su izvele artiljerijski napad na jedan od kontrolnih punktova kojeg su turske snage u Idlibu postavile u okviru sporazuma o zoni deeskalacije.

U napadu je ubijen jedan, a ranjena trojica turskih vojnika.

Napad na osmatračnicu

Ministarstvo odbrane Republike Turske u petak ujutro je saopćilo da su izvedeni žestoki napadi na položaje s kojih su režimske snage gađale kontrolni punkt.

U saopćenju Turskog ministarstva odbrane se navodi da su snage sirijskog režima izvršile napad na osmatračnicu u zoni deeskalacije sukoba.

Dodaje se da su ranjeni vojnici evakuisani na sigurno mjesto.

Ruski ataše u Ankari pozvan je u vojni štab i rečeno mu je da će napadi biti “kažnjeni na najsnažniji način”.

Opozicione snage povukle teško naoružanje

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji, a uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i o uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije i postavljeni su kontrolni punktovi, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

Poslanik Muhammed

Allahov Poslanik je bio optimističan a ne zlosutan

Allah kaže: فَبِمَا رَحْمَةٍ مِّنَ ٱللَّهِ لِنتَ لَهُمْ وَلَوْ كُنتَ فَظًّا غَلِيظَ ٱلْقَلْبِ لَٱنفَضُّوا۟ مِنْ حَوْلِكَ فَٱعْفُ عَنْهُمْ وَٱسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِى ٱلْأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ...

Preporučeni sadržaj

Ali Kijali (Miradž Ural)

Sirija: Teško ranjen Assadov ozloglašeni general Ali Kijali

Ali Kijali (Miradž Ural), viši general Assadove vojske i zapovjednik frakcije ”Iskenderon” teško je ranjen u eksploziji koja se dogodila kada se automobilom kretao...

Islamske teme