Infografika: Afganistan – groblje imperija

Popularno na sajtu

Dok SAD sa svojim NATO saveznicima ubrzano povlači sve više vojnika iz Afganistana, talibani preuzimaju sve više teritorija zemlje.

Sjedinjene Američke Države nisu prva velesila koja se zaglavila u haosu i nasilju prije nego što se na kraju povukla iz zemlje koja je s dobrim razlogom prozvana “grobljem imperija”, stoji u analizi koju je napravila Statista.

Oni su napravili pregled stranih intervencija u Afganistanu – od anglo-afganistanskih ratova iz 19. stoljeća do intervencije SAD-a u NATO-a početkom 21. stoljeća.

Britanska imperija vodila je tri rata u Afganistanu između 1839 i 1919. godine. U prvom anglo-afganistanskom ratu došlo je do povlačenja britanske vojske koju su Afganistanci masakrirali u planinama Hindu Kusha 1842. godine. Britanci su izgubili 4.500 vojnika a ubijeno je i oko 12.000 civila. Drugi anglo-afganistanski rat trajao je od 1878 do 1880., dok je nakon trećeg (1919) Afganistan izborio nezavisnost.

ajb_afganistan_vojske

SSSR protiv pobunjenika s američkom podrškom

Sovjetski savez, koji je napao Afganistan u trenutku najveće vojne moći tokom Hladnog rata, brzo je “zaglavio” u borbama sa pobunjeničkim grupama koje su dobijale podršku Sjedinjenih Američkih Država.

SSSR se povukao iz Afganistana 1989. godine sa bilansom od 14.453 poginula i 53.753 ranjenih vojnika.

Posljednji rat u Afganistanu, nazvan “Operacija trajna sloboda” (eng. Operation Enduring Freedom) predvođen SAD-om i njenim NATO saveznicima, započeo je 7. oktobra 2001. godine. U 20 godina stradalo je 2.348 američkih vojnika dok je 20.000 povrijeđeno. Dodatnih 1.147 NATO vojnika je izgubilo život.

Međutim, broj američkih i NATO vojnika koji su počinili samoubistvo, a koji su službovali u Afganistanu, iznosi više stotina hiljada! 

Carol Giacomo, članica uredničkog kolegija The New York Timesa, kaže da je više od 45.000 veterana ili na službi u američkoj vojsci počinilo samoubistvo u proteklih šest godina, što je približno 20 samoubistava dnevno, odnosno više od ukupnog broja poginulih američkih vojnika u borbama u Afganistanu i Iraku (detaljnije ovdje).

U infografici nudimo pregled ovih brojki.

(Al-Jazeera/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz

%d bloggers like this: