Talibani zauzeli još tri provincijske prijestolnice

Popularno na sajtu

Talibani oslobodili veliki grad Kunduz, treću provincijsku prijestolnicu

Snage Islamskog Emirata Afganistana (talibani) oslobodile su grad Kunduz, najveći grad na sjeveru Afganistana, potvrđeno je iz više izvora. To je prvi veliki grad koji su talibani oslobodili otkako su u maju započeli svoju opsežnu vojnu ofanzivu.

Kunduz je sada treća provincijska prijestolnica nad kojom su talibani uspostavili nadzor u tri dana, a niz pobjeda u gradovima označava značajnu promjenu u ofanzivi koja se potpuno posvetila preuzimanju gradova.

U izjavi glasnogovornika talibana Zabihullaha Mudžahida navedeno je da su zauzeli sjedište policije, sjedište guvernera i centralni zatvor.

“Sve snage sigurnosti pobjegle su na aerodrom, a situacija je kritična”, rekao je Sayed Jawad Hussaini, zamjenik šefa policije okruga u gradu Kunduz.

Ovo se smatra najvećim gubitkom vlade u Kabulu. Kunduz, glavni grad istoimene provincije, značajna je vojna i politička ”nagrada”. Sa 374.000 stanovnika, vitalno je komercijalno središte u blizini granice s Tadžikistanom.

Talukan i Saripul su oslobođeni: Talibani će ubrzo krenuti na Kabul

Još dvije afganistanske provincijske prijestolnice pale su danas popodne u ruke talibana, radi se o gradovima Talukan i Saripul.

Talukan, glavni grad provincije Takhar koji ima 200.000 stanovnika, postaje peti veliki grad kojeg kontroliraju talibani, a vlada u Kabulu blizu je totalnog kraha i pitanje je dana kada će objaviti pristanak na uslove koje zahtjevaju talibani.

Izvori ističu kako je oslobođen veliki broj zatvorenika, kao i da talibani vrše pripreme za prodor u Mazari-Šerif nakon čega će se steći uslovi za osvajanje centralnih teritorija u državi a samim tim i Kabula.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je kako se život u ovim gradovima vraća u normalu.

(Agencije/Ummetpress)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz