Infografika: Koliki su vojni gubici Ukrajine i Rusije?

Popularno na sajtu

Od pokretanja ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022. godine obje strane pretrpjele su teške gubitke u ljudstvu i opremi.

Broj poginulih ili ranjenih ukrajinskih i ruskih približava se brojci od pola miliona, objavio je nedavno The New York Times, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Zvaničnici su upozorili da je brojke o žrtvama i dalje teško procijeniti jer se vjeruje da Moskva umanjuje broj mrtvih i ranjenih u ratu, a Kijev ne otkriva zvanične podatke.

Ruske vojne žrtve približavaju se 300.000, uključujući čak 120.000 mrtvih i 170.000 do 180.000 ranjenih. Na ukrajinskoj strani poginulo je gotovo 70.000, a ranjeno je od 100.000 do 120.000.

Broj žrtava se povećao nakon što je Ukrajina pokrenula kontranapad ranije ove godine, dodali su.

Stvarni gubici znatno veći

Ogromni su gubici i u naoružanju i vojnoj opremi. Prema podacima koje je prikupio Oryx, obavještajna web stranica, uništeno je gotovo 3.000 tenkova i više od 6.000 oklopnih vozila.

Stvarni gubici vjerovatno su znatno veći, budući da izvještaj Oryxa uključuje samo zarobljena i uništena vozila te opremu za koju su dostupni foto ili video dokazi. (Moguće je i pogledati fotografiju svakog ruskog i ukrajinskog uništenog naoružanja koje je uvršteno u izvještaj.)


Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz