Izbile žestoke borbe između džihadskih skupina i IDIŠ-a u Kunejtiri i Deri

Popularno na sajtu

Provincija Kujetira je jedna od par sirijskih provincija u kojima nije bilo sukoba između “Islamske države” (IDIŠ, ID) i džihadskih-oslobodilačkih snaga.

Međutim, u januaru 2015. godine nekoliko jedinica u Kunejtiri formira grupu Džejšul-mudžahidin, koja je IDIŠ-ova ispostava u Kunejtiri. Sve do prije par dana, ova skupina nije napadala mudžahide.

Međutim, u nedjelju, snage IDIŠ-a su iz zasjede napale združeni konvoj Džebhetun-nusre i Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) koji je poslat kao ispomoć snagama na prvim linijama fronta protiv šiija i Asadovih snaga u Kunejtiri. Napad iz zasjede se dogodio u blizini Kahtanije.

U isto vrijeme, IDIŠ-ova podružnica u Deri – Brigada šehida Jermuk je počela sa napadima na položaje džihadsko-oslobodilačksih snaga u Deri (Dera i Kunejtira se graniče) kako bi olakšala IDIŠ-ovim snagama u Kunejtiri – što sve ukazuje na unaprijed planirane napade.

Vijesti o ovim sukobima su preplavile socijalne mreže i sirijske medije, a sublimirane su na sajtu Sirijskog obzervatorija za ljudska prava (SOHR): http://www.syriahr.com.

Do sada je ubijeno najmanje 14 boraca Nusre, uključujući dvojicu iz “Saudijske Arabije”, javlja SOHR.

Na zahtjev šerijatskog suda Darul-Adl, a zbog napada iz zasjede na konvoj mudžahida, skupine Džebhetun-Nusra, Ahraruš-Šam, Džejšul-islam i druge džihadske skupine pokrenule su žestoki kontranapade na IDIŠ u Kunejtiri, te zauzele nekoliko uporišta u kojima je IDIŠ do sada bio pritajen.

U isto vrijeme, u Deri su snage IDIŠ-a izvele juriš na Sahm Džulan, za koje se tvrdi da je Nusrino uporište u Deri, u vrijeme dok je većina boraca Nusre bilo na linijama fronta protiv šiija i Asada.

IDIŠ-ov borac iz Dere, Ebu Muhammed Deravi je na svom Twitter nalogu izvijestio da su “lavovi Live šuhedau Jermuk” napali na Sahmu Džulan za koji je rekao da je “uporište Fronta otpadništva (riddeta, nevjerstva)” ciljajući na Nusra front, dodajući da su tijela ubijenih (Nusrinih) boraca “ispunile ulice” grada.

Liva šuhedau Jermuk je bivša FSA skupina koja je dala prisegu Bagdadiju.
Pomenuti tvit IDIŠ-ovog borca možete naći na linku:
https://twitter.com/om132222/status/593334940957184001

Nema sumnje, IDIŠ-ov organizirani napad na mudžahide u Deri i Kunejtiri će biti od izuzetne pomoći šijjama iz Iranske revolucinarne garde i Hezbollaha, kao i režimskim snagama koji u Deri i Kunejtiri zadnjih mjeseci bilježe velike gubitke.

Bez obzira ko je kriv u međusobnom sukobu IDIŠ-a i džihadskih frakcija, međutim, napadati konvoj muslimana mudžahida koji ide na prve linije fronta protiv šiitskih i režimskih snaga je djelo koje će zasigurno ostati kao još jedna crna mrlja u historiji onih koji tvrde da uspostavljaju “hilafet na principima poslanstva”.

U IDIŠ-ovom napadu na položaje Nusre u Deri, ubijen je i jedan od vođa Nusre, Ebu Farah eš-Šehil, koji je od samog početka izbijanja pobune u Siriji stao u redove mudžahida.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz