Izbili sukobi između kurdskih i režimskih snaga u Qamishliu

Objavljeno / ažurirano:

Aktivisti, pozivajući se na izvore sa terena javljaju da su izbili žestoki sukobi između kurdskih i režimskih snaga u gradu Qamishliu, na sjevero-istoku Sirije u provinciji Hasaka gdje su kurdske borbene jedinice – YPG i Asayash milicije, napale režimske četvrti u gradu i pritom zauzele nekoliko ulica i zgrada.

Kurdske snage čak su napale i režimsku vojnu bazu u Qamishliu gdje su režimske snage počele pružati otpor nakon čega su se sukobi nastaviti.

Kolika je mržnja i napetost među njima dovoljno govori fotografija u prilogu na kojoj kurdski borac gazi sliku Hafiza al-Assada, oca Bašara al-Assada.

Aktivisti navode da kurdi žele provinciju Hasaka samo za sebe jer dok god režim ima vojnu prisustvo u njoj, san o nezavisnom kurdistanu koji će se protezati preko Sirijskog tla ostaje samo san.

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Žena muslimanka prema svome Gospodaru – Budna vjernica

0
Najvrijednija odlika žene muslimanke je njeno duboko vjerovanje u Allaha, dželle šanuhu, njeno jasno ubjeđenje da sve što se dešava ljudima, dešava se po...

Preporučeni sadržaj

Vrste grijeha

0
Dvije su vrste grijeha: mali i veliki. Ibnul Kajjim kaže: “Kur’an i sunnet, te konsenzus ashaba i tabi'ina poslije njih, kao i imama ukazuje...

Islamske teme