Izbili sukobi između kurdskih i režimskih snaga u Qamishliu

Objavljeno / ažurirano:

Aktivisti, pozivajući se na izvore sa terena javljaju da su izbili žestoki sukobi između kurdskih i režimskih snaga u gradu Qamishliu, na sjevero-istoku Sirije u provinciji Hasaka gdje su kurdske borbene jedinice – YPG i Asayash milicije, napale režimske četvrti u gradu i pritom zauzele nekoliko ulica i zgrada.

Kurdske snage čak su napale i režimsku vojnu bazu u Qamishliu gdje su režimske snage počele pružati otpor nakon čega su se sukobi nastaviti.

Kolika je mržnja i napetost među njima dovoljno govori fotografija u prilogu na kojoj kurdski borac gazi sliku Hafiza al-Assada, oca Bašara al-Assada.

Aktivisti navode da kurdi žele provinciju Hasaka samo za sebe jer dok god režim ima vojnu prisustvo u njoj, san o nezavisnom kurdistanu koji će se protezati preko Sirijskog tla ostaje samo san.

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

nesudjenje serijatom

Da li je nevjernik onaj ko ne sudi po Allahovom zakonu?

Pitanje: Da li se suđenje po onom što nije Šerijat smatra velikim ili malim kufrom? Odgovor: Sva hvala pripada Allahu Uzvišenom, i salavat i selam na Njegova...

Preporučeni sadržaj

u fokusu

Zabrinutost u Kongresu SAD o žarištima na Balkanu

Janusz Bugajski, viši saradnik organizacije „Center for European Policy Analysis“, govorio je o pet vrsta ruskog uticaja u regiji: „Pod jedan - promovisanje lokalnog nacionalizma...

Islamske teme