U američkom napadu ubijen vođa Al Kaide na Arapskom poluotoku (AKAP)

Objavljeno / ažurirano:

Ebu Basir Nasir el-Vuhejši, vođa jednog od najsnažnijih Al-Kaidinih krila, ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice u jemenskoj provinciji Hadremevt, izvijestili su globalni i jemenski aktivisti i mediji.

Potvrda o pogibiji Nasira el-Vuhejšija je došla i od same komande AKAP-a.

Nasir el-Vuhejši je bio vođa AKAP-a od samog osnivanja ovog Al-Kaidinog ogranka 2009. godine.

Kako navode aktivisti bliski AKAP-u, Nasir el-Vuhejši je bio vođa visokih moralnih vrijednosti i manira i izuzetno skroman. Aktivisti dodaju da je Vuhejši pisao vođi Al-Kaide Usami bin Ladenu da ga smjeni sa pozicije vođe AKAP-a i da na njegovo mjesto postavi Envera el-Avlakija.

Medžlisu šura AKAP-a je za novog vođu postavila Ebu Hurejru Kasima er-Rejmija, jedinog preostalog osnivača AKAP-a (slika ispod).

Kasim er Rejmi - novi vodja AKAP-a
Kasim er Rejmi – novi vodja AKAP-a

Prema aktivistima, ova godina je proglašena godinom šehida u AKAP-u, jer je gotovo kompletno visoko vodjstvo AKAP-a ubijeno u zadnjih 6 mjeseci.

Među ubijenima su:

– Haris en-Nazari, bivši glasnogovornik grupe i visoki šerijatski zvaničnik AKAP-a, ubijen u januaru 2015. godine,

– Ibrahim er-Rubejš, muftija AKAP-a i po nekima najučeniji čovjek Al-Kaide, ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u aprilu 2015. godine,

– Nasser bin Ali al-Ansi, visoki šerijatski konsultant AKAP-a, bio postavljen za zamjenika vođe AKAP-a, ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u aprilu 2015. godine. Al-Ansi je bio pripadnik odreda El-Mudžahedin i učestvovao je u džihadu u Bosni.

– Ebu Basir Nasir el-Vuhejši, vođa AKAP-a, ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u junu 2015. godine.

Ubistvo najviših vođa AKAP-a je tema mnogih aktivista i analitičara, od kojih mnogi sumnjaju da je u grupu infiltriran špijun.

AKAP je osnovan 2009. godine, od kada vodi gerilsku borbu protiv jemenskog režima i šiitskih husi boraca, a u napadima na AKAP su redovno učestvovale saudijske zračne snage i američke bespilotne letjelice.

Od skora, IDIŠ-ov ogranak u Jemenu je počeo oružane napade na AKAP (detaljnije ovdje).

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli historijski dogovor, Trump posredovao

0
Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji bi trebao dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa ove dvije zemlje.

Preporučeni sadržaj

Kineski genocid: Moguće je da su tvoju odjeću napravili robovi muslimani...

0
Među genocidnim mjerama koje Kinezi sprovode nad muslimanima u okupiranom Istočnom Turkistanu je i izrabljivanje miliona muslimana i njihovo prisiljavanje na rad u fabrikama, bez ikakve nadoknade. Afirmacija modernog ropstva dostigla je svoj vrhunac u Kini.

Islamske teme