Izvještaj UN-a: Ruski plaćenici umiješani u masakre nad muslimana u Srednjoj Africi

Prema UN-ovom izvještaju, ruski plaćenici su ubili vjernike u džamiji tokom vojne akcije u toj zemlji početkom ove godine.

Popularno na sajtu

Američki list The New York Times (NYT) navodi da je dobio izvještaj Ujedinjenih nacija (UN) kojim se potvrđuje umiješanost ruskih plaćenika u vođenje ratova i činjenje masakra nad civilima u Srednjoafričkoj Republici.

Prema UN-ovom izvještaju, ruski plaćenici su ubili vjernike u džamiji tokom vojne akcije u toj zemlji početkom ove godine.

NYT prenosi riječi koordinatora ruske vojne misije u Banguiju da je istražiteljima UN-a rekao da su “pobunjenici” navodno koristili džamiju Al-Taqwa kao položaj za otvaranje vatre, negirajući da su Rusi ušli u džamiju ili pucali na civile.

Izvještaj UN-a napominje da su ruski plaćenici u toj zemlji raspoređeni pod krinkom nenaoružanih savjetnika.

Ruske plaćenike regrutuje i organizira vojna firma “Grupa Wagner” kojom zapovijeda Jevgenij Prigožin, osoba bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, za kojeg se vjeruje da finansijski podržava grupu Wagner.

Dodaje se da se ruska obuka vojske u Srednjoafričkoj Republici pretvorila u jačanje utjecaja i sklapanje poslovnih dogovora za Kremlj.

Iako ruski zvaničnici kažu da u toj zemlji nisu imali više od 550 trenera, UN-ovi istražitelji su otkrili da je ta brojka ponekad iznosila 2.100 ljudi, prenosi NYT.

Plaćenici u Libiji, Sudanu, Siriji

Pored Srednjoafričke Republike, ruski plaćenici se bore protiv muslimana u Libiji, Sudanu i Siriji.

UN je u maju prošle godine došao do izvještaja koji je otkrio da se 1.000 pripadnika ruske grupe Wagner nalazi u Libiji s ciljem pružanja podrške umirovljenom generalu Khalifi Haftaru.

Od januara 2019. godine, grupa širi svoje aktivnosti pa je tako stigla i do Južne Amerike, gdje je pomogla “pružiti sigurnost” Nicolasu Maduru, predsjedniku Venecuele, države sa najvećim rezervama nafte u svijetu.

Moskva ima koristi od ”tajnog djelovanja” borbenih grupa poput Wagnera, jer ne mora priznati broj poginulih u slučaju da pripadnici ovih grupa budu ubijeni. Moskva na ovaj način, također, može izbjeći preuzimanje odgovornosti i distancirati se od ove grupe kada se njeni borci terete za ratne zločine.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz