Kako olakšati grlobolju

Objavljeno / ažurirano:

Grlobolja je često vrlo neugodna, a može biti uzrokovana virusom, bakterijama, pušenjem ili alkoholom.

Evo nekoliko veoma korisnih i efikasnih savjeta kako da ublažite neugodnu grlobolju:

1.Tablete za povišenu temperaturu


Neugodnog osjećaja peckanja dok gutate možete se riješiti uz pomoć uobičajenih tableta za skidanje temperature iz skupine paracetamola. Ove će tablete ujedno i snizit povišenu temperaturu koja se može javiti kao posljedica upale grla

2. Piti puno tečnosti

Bilo da se radi o hladnim ili toplim napicima tečnost će jako goditi vašem grlu. Najbolje bi bilo piti čajeve ili običnu vodu, a izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode jer oni mogu dodatno iziritirati vaše grlo. Isto vrijedi i za sokove od limuna, narandže, grejpa i paradajza.

3. Vlažiti sluznicu

Održavajte grlo i ždrijelo vlažnim. Uz tečnost u tome će vam najbolje pomoći tvrdi bomboni. Cuclajte ih tokom cijelog dana jer će oni aktivirati vašu sluznicu i samim time vlažiti vaše grlo. Preporučuju se bomboni s okusom mente, eukaliptusa ili meda.

4. Grgljajte slanom vodom

U 4 decilitra mlake vode dodajte čajnu kašičicu kuhinjske soli. Nekoliko puta na dan isperite grlo grgljanjem, ali obavezno ispljunite tekućinu. Topla slana voda umiriti će upalu te umanjiti neugodne simptome.

Izvor: Moje zdravlje

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Sirija: Hurasud-din se povukao i prihvatio direktive Tahriru-Šama

0
Džihadska organizacija Hurrasu-Din (Hurasud-din, Čuvari vjere), neslužbeni sirijski ogranak El-Kaide, predala je svoje kontrolne tačke i položaje džihadskom savezu Tahriru-Šam, nakon postignutog dogovora između dvije strane.

Preporučeni sadržaj

Sirija: Hurasud-din proširuje savezništvo s drugim nezavisnim jedinicama u Idlibu

0
Mala ali veoma aktivna džihadska koalicija iz Idliba ”I podstiči vjernike”, koju predvodi organizacija Hurasud-din (Zaštitnici vjere) bliska El-Kaidi, pojačana je s još dvije...

Islamske teme